800 Ventures kreće s ulaganjima u hrvatske startupe

800 Ventures investirat će u inovativne tvrtke čiji proizvod zadovoljava potrebe tržišta u afričkim zemljama.

Monika Nožić Monika Nožinić | 06.12.2016. / 07:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska tvrtka 800 Ventures ulagat će u inovativne tehnološke projekte koji se nalaze u ranoj fazi razvoja, tzv. seed-stage. Venture capital firmu je pokrenuo Matija Rukavina nakon prodaje vlastite tvrtke Riteh te uspješnog ulaganja u Agrivi, koji je nedavno primio investiciju od 1 milijun Eura od fonda rizičnog kapitala.

Sa uredima u Zagrebu i Cape Townu, 800 Ventures će skupa sa drugim ulagačima u svojoj mreži investirati u tehnološke startupe iz jugoistočne Europe i Južne Afrike. Uvjet je da razvijaju proizvod koji zadovoljava potrebe tržišta nekoj od afričkih zemalja i da ima potencijal velikog rasta.

800 Ventures će, zajedno s ostalim investitorima u svojoj mreži, startupima osim financijskog ulaganja nuditi i dodatnu vrijednost, tzv. "smart money" u obliku akceleracije i inkubacije u coworking prostoru u Cape Townu te "know how" biznisa u Africi. Većina ulagača i poslovnih anđela u mreži 800 Ventures su uspješni poduzetnici iz različitih zemalja koji dobro znaju što znači stvarati firme od nule jer su i sami prošli taj težak put.

Dio investitora donosi drugu veliku vrijednost, a to je iskustvo poslovanja u Africi i mreža kontakata. Nedostatak kapitala u početnoj fazi poslovanja i malo tržište dva su najveća problema hrvatskih startupa, a ovime rješavaju oba, jer osim prijeko potrebnog kapitala imaju priliku otvoriti velika tržišta Južne Afrike i Nigerije. 800 Ventures planira prve projekte prezentirati ulagačima u svojoj mreži početkom 2017. godine pa zainteresirane tvrtke mogu prijaviti svoj projekt već sada.

"Zadovoljstvo nam je što ćemo imati prilike raditi sa inovativnim i ambicioznim mladim poduzetnicima. Pozivamo startupove koji su u potrazi za ulagačima da nam se jave, kao i investitore koje zanima ulaganje u brzorastuća afrička tržišta i žele se pridružiti našoj mreži ulagača. Nakon što sam u Agrivi ušao na početku kao najveći privatni ulagač pomagao sam u razvoju i pronalaženju fonda rizičnog kapitala te smo uspješno zaključili veliku investiciju od 1 milijun Eura. Nedavno sam prodao svoju tvrtku Riteh i preselio se u Cape Town pa se sada mogu posvetiti ulaganjima u nove projekte, prenijeti stečeno iskustvo te pomoći drugim startupima da osiguraju potrebne investicije, otvore velika tržišta u Africi i izgrade uspješne biznise", izjavio je Matija Rukavina, osnivač i direktor 800 Ventures d.o.o.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti