Neil deGrasse Tyson: „Letjet ću na Mars sa SpaceX raketom tek kada Musk pošalje i svoju mamu“

Neil deGrasse Tyson jedan je od najpoznatijih astrofizičara današnjice, a mnogi bi se složili da je nastavio putem velikog Carla Sagana koji je svijet zadužio svojim izvanrednim zalaganjem za popularizaciju znanosti, posebno astronomije.

Ana Marija Kostanić | 05.04.2017. / 12:53

U nedavnom online razgovoru 'Pitaj me bilo što' na Redditu, Neil  deGrasse Tyson je priznao kako bi letjeo na Mars sa SpaceX-om samo ako bi direktor Elon Musk pristao na par uvjeta. „Ja zbilja volim Zemlju. Dakle, za bilo koji put u svemir na koji bih se spremao, uvijek bih prvo provjerio imam li dovoljno sredstava da se vratim”, napisao je iskreno Tyson na forumu. „Osim toga, ne idem na to putovanje dok Elon Musk ne pošalje svoju majku i dok je ne uspije vratiti nazad živu. Tek tada bih pristao.”



Ovaj odgovor je uslijedio nakon pitanja o tome što Tyson misli o povijesnom lansiranju SpaceX-a prošlog tjedna, tijekom kojeg se za drugo lansiranje Falcon 9 rakete prvi put u povijesti uspješno iskoristio dio iz prve faze lansiranja. Tada je jedan korisnik upitao astrofizičara bi li ikada uzeo u obzir otići na jednosmjeran put za Mars.

Tyson je napisao kako mu se jako sviđa angažiranost SpaceX-a oko rješavanja problema višekratne upotrebe 'rocket boostera'. „Svaka demonstracija ponovne uporabe rakete je dobra stvar”, rekao je astrofizičar i znanstveni komunikator. „Kada letimo s Boeingom 747 prekooceanske udaljenosti, pri kraju puta, ne bacimo avion i izvadimo novi. Višekratna upotreba je nedvojbeno najosnovnije obilježje koje moraju imati pristupačne skupe stvari.”

No, Tyson je također bio malo rezerviran oko cijelog entuzijazma koji je prije nekoliko dana popratio uspješnicu SpaceX-a. Na pitanje o tome kako će uspjesi poput SpaceX lansiranja pomoći čovječanstvu da u skoroj budućnosti ode na Mars, Tyson je priznao kako je on jedan od najvećih podupiratelja, ali i kritičara tog projekta.



Projekti „koji su enormno skupi i opasni, s dozom nesigurnosti u povrat ulaganja, često znače loše rezultate za kompanije koje žele ostvarivati profit. Najčešće su vlade one koje su prve u takvim stvarima, one otvaraju put privatnim tvrtkama koje onda uče kako i što da bi došle do konačnog plana koji uključuje sve nas. Prema tome, ja gledam na to s uvjerenjem da privatne tvrtke neće biti prve koje će poslati ljude na Mars osim ako na kraju država ne plati za to.“

SpaceX je bila samo jedna od mnogih tema kojih se Tyson dotakao u svom otvorenom razgovoru s korisnicima Reddita. Između ostalog, pisao je i kako bi drugi-najbolji način za umrijeti bila eksplozija supernove. (Naravno, na prvom mjestu je smrt u crnoj rupi.)

Tyson je još pisao i kako predviđa da čovječanstvo neće stupiti u kontakt s inteligentnim vanzemaljskim civilizacijama u sljedećih 50 godina: „Mislim da smo svi predaleko jedni od drugih u prostoru, a možda i u vremenu.”



Također se osvrnuo i na Trumpov prijedlog NASA-inog proračuna za 2018., koji će otkazati četiri znanstvene misije na Zemlji: „Moja viđenje cijelog plana jest da se želi ukinuti sveukupno praćenje Zemlje iz svih NAS-inih misija, te tako usmjeriti NASA-u da razmišlja samo o ostatku svemira, a ne i o Zemlji kao dijela tog istog svemira....Ako ovaj zadatak ne preuzmu neke druge agencije, neupućenost i nepovezanost će biti katastrofalna za razumijevanje naše vlastite planete što će djelovati i na to da ne možemo znati niti predvidjeti vlastiti utjecaj na vlastito okruženje.”

No, on je predvidio da će vođe sutrašnjice imati drugačiju perspektivu: „Moj osjećaj je da nove generacije (30 godina i mlađi) ne misle na taj način. Samo oni trenutno nisu dovoljno stari kako bi bili na pozicijama voditelja agencija, korporacija i sličnog. Tako da zbilja s nadom iščekujem kada oni budu preuzeli vodstvo. Pogotovo svi rođeni od 1995. godine – godine kada smo otkrili naš prvi egzoplanet. Upravo iz tog razloga ću tu demografsku skupinu i prozvati 'Generacijom Egzoplaneta'.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti