Adobe je predstavio i lansirao Shadow, praktičan set novih alata koji su namjenjeni razvoju i programiranju mobilnog weba, ali i uočavanju i popravcima problema vezanih uz veći broj platforma.

Shadow omogućuje prikaz rada jedne aplikacije na gotovo neograničenom broju uređaja. Željeni uređaji mogu se odabrati i zatim sinkronizirati putem WiFi-a s desktop računalom. Kada otvorite željenu stranicu i pokrenete Shadow, uređaji će zajedno s alatom pratiti klikove kroz svaku stranicu, omogućujući analizu stvari koje rade ili koje imaju određene probleme, te pogled na cijelu aplikaciju na nizu manjih ekrana.

Uz to, možete vidjeti i uređivati kod na odabranom uređaju. Ako određena značajka ne izgleda dobro samo na jednom od testiranih uređaja, postoji mogućnost popravka ili prilagodbe navedene značajke samo za taj uređaj.

Promjena hardverske platforme problem je prisutan od kada je Android OS omogućio korisnicima da biraju između smartphone hardvera. Dakako, navedena mogućnost donosi i razlike u veličini zaslona, značajka i renderiranja na istom OS-u, što može dovesti do problema ili neugodnosti u radu aplikacije.

„Izgleda da se mnogi developeri udaljuju od nativnih aplikacija prema izradi mobilnog weba, a ovim postupkom Adobe se svrstava k njima.“, izjavio je izvršni direktor Adobea, Bruce Bowman, u intervjuu za Venture Beat.

„Povezivanje putem WiFI-a, istovremeni pregled rada na više uređaja, mogućnos „spavanja“ odabranih uređaja, daljinski nadzor koda i mogućnost pregleda i uređivanja koda u pregledniku omogućuje developerima da rade s istom preciznošću kao i na desktopu.“, rekao je Bowman.

Trenutno Shadow radi za iOS i Android uređaje, ali prema informacijama iz Adobea, nema razloga da ne stvore BlackBerry ili Windows Phone 7 klijent.

(Photo via Forbes)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju