AI ludilo lansiralo Nvidiju iznad Amazona po tržišnoj vrijednosti

U blistavom usponu vođenom umjetnom inteligencijom Nvidia je nakratko nadmašila Amazon u tržišnoj vrijednosti, što je označilo povijesnu prekretnicu posljednji put viđenu još 2002. godine.

Branimir Vorša | 13.02.2024. / 12:25

Nvidia
Nvidia (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

U porastu potaknutim uzbuđenjem u vezi s umjetnom inteligencijom Nvidia je nakratko nadmašila Amazon Inc u tržišnoj kapitalizaciji te postala četvrta najvrjednija američka tvrtka.

Dosegnuvši rekordnih 734,96 dolara po dionici, Nvidijina tržišna vrijednost dostigla je vrhunac od 1,82 bilijuna dolara i time za dlaku nadmašila Amazonovih 1,81 bilijun dolara te zaostala za Alphabetovih 1,87 bilijuna dolara, prema podacima LSEG-a.

Nvidia je posljednji put nadmašila Amazon u tržišnoj kapitalizaciji još 2002. godine.

Veliko je iščekivanje uoči objave financijskih rezultata Nvidije za posljednje tromjesečno razdoblje prošle godine, a dionice tvrtke porasle su 47 posto od početka godine te predvode listu na S&P 500.

Nvidia GeForce RTX 40 SUPER serija Nvidija predstavila nove adute za kućne korisnike i najavila potpuni fokus na AI

Jensen Huang Svejedno ga obožavaju: Piše stotine haiku-mailova dnevno, a komunikacija s njim je poput stavljanja prsta u utičnicu

Nvidijin ogromni uspjeh u generativnoj umjetnoj inteligenciji, vidljiv u prošlogodišnjim snažnim rezultatima, učvrstio je njezinu poziciju ključnog dobavljača tehnološkim tvrtkama koje razvijaju chatbotove i generatore slika.

Potaknute snažnom potražnjom za umjetnom inteligencijom, Nvidijine dionice porasle su za nevjerojatnih 223 posto u proteklih 12 mjeseci te su zauzele prvo mjesto među dionicama takozvanih "Sedam veličanstvenih". Nasuprot tome, Meta Platforms slijedi s rastom od 163 posto.

Dok je Microsoft u siječnju osvojio titulu najvrjednije kompanije na svijetu, Alphabet je osigurao treće mjesto, iza Applea.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti