Nvidija predstavila nove adute za kućne korisnike i najavila potpuni fokus na AI

Tijekom predstavljanja novih grafičkih kartica iz Nvidije su istaknuli kako očekuju da će punu snagu ovih uređaja moći iskoristiti buduće AI aplikacije, ali i budući operativni sustavi, primjerice Windows 12.

Martina Čizmić | 10.01.2024. / 11:11

Nvidia GeForce RTX 40 SUPER serija (Foto: Nvidia)

Nakon što je prošle godine vladala "profesionalnim" računalima, Nvidija je ovu godinu započela predstavljanjem triju novih grafičkih kartica, namijenjenih "privatnim korisnicima", a koje su opremljene tehnologijom za korištenje umjetne inteligencije.

Kako su istaknuli na predstavljanju, sve tri grafičke kartice u sebi sadrže dodatne tenzorske jezgre koje su dizajniranje za pokretanje generativnih AI aplikacija. Time Nvidija osigurava da i obični kućni korisnici mogu pokretati lokalnu umjetnu inteligenciju na svom računalu.

Grafičke kartice RTX 4060 Super, RTX 4070 Ti Super i RTX 4080 Super primarno su namijenjene za korisnike koji igraju videoigre, ali i za one koji se bave uređivanjem fotografija i videa. Iz Nvidije ističu kako RTX 4080 Super može generirati AI video 150 posto brže od drugih modela grafičkih kartica posljednje generacije. Također, brojna softverska poboljšanja trebala bi ubrzati i obrade velikog jezičnog modela.

Tijekom predstavljanja novih grafičkih kartica iz Nvidije su istaknuli kako očekuju da će punu snagu tih uređaja moći iskoristiti buduće AI aplikacije, ali i budući operativni sustavi, primjerice Windows 12. Ideja im je da korisnici u budućnosti koriste velika superračunala u oblaku za pokretanje zahtjevnijih procesa umjetne inteligencije, dok bi se za pokretanje AI aplikacija koristila sama korisnikova računala.

Inače, treba podsjetiti kako su upravo Nvidijini grafički procesori bili ključni za obuku i implementaciju generativne umjetne inteligencije u OpenAI-evu ChatGPT-u, što je dovelo do velike potražnje za njihovim poslovnim GPU-ima i porasta ukupne Nvidijine prodaje i tržišne vrijednosti na više od bilijun dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti