AI partnerstva Big Tech kompanija pod povećalom EU: "Pobrinut ćemo se da nam to ne promakne"

EU regulatori istražuju AI partnerstva Microsofta i Googlea, strahujući od utjecaja takvih partnerstava na inovacije i pristup tržištu.

Branimir Vorša | 29.06.2024. / 11:09

Umjetna inteligencija u EU, ilustracija (Foto: Getty Images)

Antimonopolska regulatorna tijela EU-a, predvođena Margrethe Vestager, intenziviraju nadzor nad partnerstvima velikih tehnoloških kompanija s AI tvrtkama, zabrinuti zbog mogućih učinaka protiv tržišnog natjecanja.

Pregledali smo odgovore i sada šaljemo dodatni zahtjev za informacijama o sporazumu između Microsofta i OpenAI-ja, poručila je Vestager. Taj potez dolazi zbog straha da bi ekskluzivne klauzule u tim partnerstvima mogle naštetiti konkurenciji.

Reuters je prvotno izvijestio o namjeri EU-a da istraži Microsoftovu suradnju s OpenAI-jem, što je dovelo do odgovora Microsofta. Spremni smo odgovoriti na sva dodatna pitanja koja bi Europska komisija mogla imati, poručio je tehnološki div. Unatoč značajnom Microsoftovom ulaganju u OpenAI-jevu podružnicu, Vestager je pojasnila da to partnerstvo ne potpada pod propise EU-a o spajanju, zbog Microsoftovog nedostatka kontrolnog interesa.

Vestager je istaknula širu zabrinutost oko potencijala Big Tech-a u gušenju konkurencije, posebice ograničavanjem pristupa manjih AI programera korisnicima i tvrtkama. U paralelnom potezu, osvrnula se i na upite o Googleovom sporazumu sa Samsungom o integraciji Gemini Nano AI u Samsung uređaje. "Također šaljemo zahtjeve za informacijama kako bismo bolje razumjeli učinke Googleovog dogovora", rekla je Vestager.

Europska komisija također ispituje takozvane "acqui-hires", gdje tehnološki divovi preuzimaju tvrtke prvenstveno zbog njihovog talenta, kao primjerice Microsoftove akvizicije startupa Inflection. Vestager je istaknula oprez prema praksama koje bi mogle dovesti do tržišne koncentracije. Pobrinut ćemo se da te prakse ne prođu kroz naša pravila kontrole spajanja, naglasila je.

Navednea regulatorna mjera naglašava globalnu zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Big Tech-a na tehnologije u nastajanju, odražavajući njihovu dominaciju u drugim sektorima. Budući da Vestager traži dodatne informacije od trećih strana, rezultati bi mogli oblikovati buduće propise usmjerene na balansiranje inovacija i konkurencije u području umjetne inteligencije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti