Veliki AI divovi mogli bi se naći pod istragom zbog svojih tržišnih praksi?

I dok su Microsoft i OpenAI pod povećalom zbog svoje međusobne suradnje i ugradnje sve više OpenAI-jevih proizvoda u Microsoftove, istraga oko Nvidije povezana je s načinima na koje tvrtka "potiče" kupce da koriste njihove AI čipove.

Martina Čizmić | 06.06.2024. / 13:49

OpenAI CEO Sam Altman i Microsoftov Chief Technology Officer Kevin Scott (Foto: Afp)

Američke tvrtke koje su fokusirale svoju pozornost na razvoj umjetne inteligencije, mogle bi se naći pod istragom Ministarstva pravosuđa i Savezne komisije za trgovinu. Prema američkim medijima, ta dva državna tijela planiraju pokrenuti istragu o potencijalnom kršenju pravila tržišnog natjecanja i percipiranoj dominaciji prvenstveno Microsofta, Nvidije i OpenAI u segmentu umjetne inteligencije. 

ChatGPT Nije dovoljno, ne valja: Nadzorno tijelu EU-a poručuje da ChatGPT još uvijek ne zadovoljava standarde točnosti podataka

New York Times je naveo kako su dva regulatora dogovorila podjelu poslova, prema kojem će Ministarstvo pravosuđa istraživati Nvidiju, a Komisija za trgovinu OpenAI i Microsoft. Službene informacije o pokretanju istrage mogle bi biti objavljene u sljedećih nekoliko dana.

Kako navode u NYT, a pozivajući se na anonimne izvore, odluka o otvaranju istrage rezultat je sve jače zabrinutosti unutar američke vlade zbog sve većeg obujma sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom. Podsjetimo, veliki jezični modeli (LLM) koji su se prije dvije godine pojavili na tržištu pokrenuli su cijelu lavinu razvoja različitih alata pogonjenih umjetnom inteligencijom koji iz dana u dan imaju sve više i sve bolje mogućnosti. 

Apple iPhone X Apple dogovara zanimljivo partnerstvo koje bi trebalo učiniti sljedeću generaciju iPhonea još boljom?

I dok su Microsoft i OpenAI pod povećalom zbog svoje međusobne suradnje i ugradnje sve više OpenAI-jevih proizvoda u Microsoftove, istraga oko Nvidije povezana je s načinima na koje tvrtka "potiče" kupce da koriste njihove AI čipove. NYT ističe kako su drugi igrač u industriji postali zabrinuti zbog Nvidijine dominacije. 

A da Nvidia zaista dominira, najbolje govori podatak da see njena tržišna kapitalizacija sad procjenjuje na više od tri bilijuna dolara. 

Pokrenu li američki regulatori istragu, ni europski vjerojatno neće biti daleko iza njih. No, za sad se o tome ništa ne govori. 

Izvor: NYT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti