Airbnb će uskoro zabraniti iznajmljivačima svaki oblik nadzora u zatvorenim prostorima

Airbnb mijenja svoje stajalište o nadzoru gostiju, zabranjujući domaćinima korištenje sigurnosnih kamera u zatvorenim prostorima, dajući prioritet privatnosti gostiju.

Branimir Vorša | 12.03.2024. / 11:31

Nadzor putem skrivenih kamera preko računala
Nadzor putem skrivenih kamera preko računala (Foto: Getty Images)

Airbnb se sprema provesti značajnu promjenu u svojoj politici nadzora, zabranjujući iznajmljivačima da nadziru goste putem sigurnosnih kamera u prostorima koje iznajmljuju.

Od 30. travnja domaćini diljem svijeta moraju ukloniti takve kamere i potencijalnim gostima otkriti bilo kakvu tehnologiju nadzora na otvorenom prije rezervacije. Dosadašnja politika dopuštala je domaćinima postavljanje kamera u zajedničkim prostorima, uz uvjet da budu otkrivene, jasno vidljive i da se drže podalje od privatnih prostora.

Brian Chesky Poznata platforma za iznajmljivanje kreće u borbu protiv lažnih oglasa naprednom tehnologijom

Skrivene kamere u kratkoročnim iznajmljivanjima zabrinjavale su goste, što je potaknulo naavedeni potez Airbnba radi zaštite privatnosti.

Stvarno smo zahvalni što je Airbnb poslušao one od nas koji smo se oduprli i pozvali ih da sigurnost i privatnost zaista stave na prvo mjesto, izražava Albert Fox Cahn, osnivač Surveillance Technology Oversight Projecta.

Prema Airbnbu, promjena pravila možda neće utjecati na većinu oglasa, jer većina ne spominje sigurnosne kamere. Nasuprot tome, Vrbo, druga platforma za kratkoročni najam, već zabranjuje vizualni i audio nadzor unutar nekretnina.

Airbnbova objava ističe namjeru da se istraže kršenja pravila i potencijalno kazne prekršitelji uklanjanjem unosa ili računa. Međutim, rješavanje šireg problema kamera ostaje izazov, s obzirom na prethodne zahtjeve za otkrivanjem podataka i izvješća o skrivenim kamerama.

Novi propisi proširuju se na monitore za buku u decibelima i vanjske kamere, a domaćini imaju obvezu otkriti njihovu uporabu gostima prije rezervacije. Praćenje buke i vanjske kamere imaju za cilj odvratiti zabave koje smetaju drugim stanarima ili susjedima, unatoč Airbnbovoj zabrani zabava i anti-party tehnologiji.

Brian Chesky Šef Airbnba iznimno je pozitivan prema umjetnoj inteligenciji i smatra kako će se zbog nje pokrenuti brojni novi startupovi

Ažurirana pravila također zabranjuju domaćinima korištenje vanjskih kamera za nadzor unutarnjih prostora i ograničavaju nadzor u određenim privatnim vanjskim područjima.

To samo naglašava činjenicu da nadzor uvijek daje ogromnu količinu moći onome tko kontrolira sustav kamera. Kad se koristi u nekretnini koju iznajmljujete, bilo da je riječ o stanodavcu ili Airbnbu, spreman je za zlouporabu, kaže na kraju Fox Cahn.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti