Ako nešto uskoro ne promijenimo, prijeti nam digitalna distopija

Za bolji internet svi moramo dati svoj obol – od samih korisnika, preko (velikih) tehnoloških kompanija do država.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2019. / 08:02

Tim Berners-Lee (Foto: AFP)

Tim Berners-Lee već duže vremena upozorava na probleme s današnjim internetom te na potrebu da se nešto poduzme. Još prošle godine najavio je kako nam je potreban ugovor za bolji internet koji bi trebao sadržavati osnovne smjernice za vlade, kompanije i ljude, kako bi internet učinili boljim mjestom.

Ako ostavimo web ovakvim kakav je, dogodit će se veliki broj pogrešnih stvari. Mogli bi završiti u digitalnoj distopiji, ako ne okrenemo stvari. Nije da nam treba desetogodišnji plan za web, treba nam preokret sada, rekao je u razgovoru za medije izumitelj weba Berners-Lee. Ono što predlaže je, čini se, prilično ambiciozno, s obzirom na to da trenutačna situacija s internetom, odnosno s privatnosti online, govorom mržnje i slično nije baš najbolja.

Tim Berners-Lee (Foto: AFP) Tko će se odlučiti potpisati "Ugovor za bolji internet"?

Njegov plan podržao je veliki broj kompanija, uključujući i tehnološke gigante poput Googlea, Microsofta i Facebooka, no tek trebamo vidjeti kako će izgledati implementacija tog "Ugovora za web", kako ga je Berners-Lee nazvao i koji je sada predstavio.

Njegov plan prvenstveno se odnosi na dostupnost interneta i zaštitu njegovih korisnika, dok same korisnike potiče na stvaranje sadržaja s kojim će web postati bolje mjesto, stvaranje snažnih online zajednica i borbu za otvorenost weba i interneta.

Posebno je važna dostupnost interneta svima, za što bi se trebale pobrinuti vlade zemalja svijeta, a korisnicima bi se trebao omogućiti i internet bez cenzure (jasno je da je u današnjem svijetu tako nešto nemoguće). Također, želja je i da pristup mreži bude cjenovno pristupačniji. Države, kao i velike tehnološke kompanije trebale bi, što je također teško izvedivo, a u nekim zemljama i potpuno nemoguće, poštovati i štititi privatnost korisnika interneta i njihove osobne podatke.

Smatra da kompanije koje koriste naše podatke moraju jasno objasniti proces skupljanja i korištenja podataka te nam trebaju omogućiti jednostavne i lako dostupne opcije s kojima ćemo moći upravljati svojim podacima i zaštititi našu online privatnost.

Internet Web puni 30 godina: Je li postao "čudovište izvan kontrole"?

Na papiru, sve ovo lijepo zvuči, no pitanje je kako će to izgledati u praksi. Berners-Lee je u pravu kada kaže da za bolji internet svi trebamo dati svoj doprinos – od samih korisnika preko kompanija i država, no tko će zaista napraviti neki takav veliki korak koji odudara od njihove dosadašnje online prakse? Podaci su od neprocjenjive važnosti i državama i kompanijama koje ostvaraju milijarde dolara profita na temelju praćenja naših aktivnosti i iskorištavanja svih tih podataka. Zato je teško vjerovati da će se, usprkos optimističnim najavama i velikom broju kompanija koje su podržale taj plan, nešto u budućnosti zaista radikalno promijeniti.

Izvor: Tech Radar

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti