Tko će se odlučiti potpisati "Ugovor za bolji internet"?

Internet kakav poznajemo danas "razočarao je čovječanstvo" i potrebno je promijeniti način na koji je organiziran kako bi svi imali priliku koristiti ga besplatno i bez straha.

Martina Čizmić | 06.11.2018. / 13:45

Tim Berners-Lee (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Izumitelj interneta Tim Berners-Lee već je ranije rekao kako ga je internet u današnjem obliku razočarao.

Vidjeli smo da je internet razočarao čovječanstvo umjesto da mu služi, kao što je to trebao, rekao je Berners-Lee.

Istaknuo je kako je optimizam, koji je inače pratio internet, "oštećen" zbog zloupotrebe osobnih podataka, govora mržnje, političke manipulacije i centralizacije.

Upravo zbog toga želi ponovno izgraditi povjerenje u internet i omogućiti pristup internetu na pošten i pristupačan način.

Iako radi na novoj verziji interneta koji bi trebao biti bolji i napredniji od ovog koji poznajemo danas, Berners-Lee pokrenuo je kampanju kojom želi potaknuti vlade, kompanije i pojedince da se obvežu na obranu slobodnog i otvorenog interneta.

Internet je na kritičnoj točki, rekao je Berners-Lee na Web Summitu u Lisabonu te dodao: Trebamo novi "Ugovor za internet" s jasnim odgovornostima za one koji ga mogu poboljšati.

"Ugovor za internet" obuhvaćao bi određena pravila odnosno smjernice koje bi potpisnici prihvatili i obvezali se provoditi ih. Među ostalima, spominje neutralni internet, poštivanje ljudskog digniteta kako bi se svi osjećali sigurno i dobrodošlo na internet.

No Berners-Lee nije otkrio i kako misli "natjerati" vlade i organizacije da prihvate i primjenjuju te odrednice.

Unatoč tome, već je više od 50 organizacija, među kojima su i Google te Facebook, podržalo osnovne principe Ugovora.

Konačna verzija Ugovora za internet trebala bi biti dovršena do svibnja 2019. godine, nakon čega će se svi zainteresirani moći uključiti u ovaj pokret.

Hoće li to u konačnici i promijeniti internet kakav poznajemo? Možda, ako se dovoljno "velikih igrača" uključi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti