Alia Almansoori (15) napravila eksperiment koji je korak prema putovanju čovjeka na Mars

Alia Almansoori, 15-godišnja učenica iz Dubaija, pobjednica je natječaja "Geni u svemiru" koji je raspisan za učenike s ciljem da dizajniraju eksperimente koji će pomoći objasniti kako svemir utječe na DNK.

Ivana Domitrović | 16.08.2017. / 22:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Alia Almansoori osmislila je eksperiment u kojem svemir mijenja organizam astronauta. Njezin je eksperiment izabran da zajedno s ostalim teretom i potrepštinama bude poslan na Međunarodnu svemirsku postaju ISS, piše The National.

Almansoori je u svom projektu željela znati više o tzv. proteinima stresa, tj. skupini molekula koje obavljaju različite zadaće u tjelesnim stanicama. Proteini stresa, objasnila je Almansoori u projektu, zaštitnički su proteini koje proizvodi ljudsko tijelo kako bi se zaštitilo od prijetnji poput zagrijavanja, hladnoće ili UV zračenja.
Eksperiment je dizajniran tako da otkrije kako intenzivna radijacija u svemiru stimulira proizvodnju proteina stresa, aktiviraju li specifični svemirski uvjeti gene koji proizvode tu vrstu proteina.

Izborom tog eksperimenta uklopila se u ranija istraživanja DNK-a u svemiru. "Zanima me zaštita tijela iznutra prema van – na koji se način naše tijelo može samo obraniti od radijacije, bez korištenja posebnih odijela," rekla je Almansoori.

Njezin je eksperiment mali korak prema razumijevanju načina na koji ljudsko tijelo reagira na svemir i svemirska putovanja, a upravo je to jedna od stvari koju će biti nužno dobro proučiti prije velikih misija poput putovanja na Mars.

Izrazila je želju da bude među prvim astronautkinjama koje će ići na Mars. ''Želim biti astronautkinja kada odrastem, tako da je zadivljujuće što ću zapravo vidjeti astronaute kako provode moj eksperiment u svemiru'', zaključuje Almansoori.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti