Alphabet prestigao Apple i postao najvrjednija kompanija na svijetu!

Ovo je 'značajan trenutak za tehnološko tržište' – Alphabet je prestigao Apple i postao najvrjednija kompanija na svijetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.02.2016. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je dugo vremena dominirao svjetskim burzama te su, u vrijeme najvećeg rasta cijena dionica, neki analitičari predviđali kako bi vrijednost Cookove kompanije mogla premašiti vrijednost od bilijun dolara. No, kako smo već pisali, Appleova dionica i tržišna vrijednost kompanije proteklih su mjeseci u crvenom tako da, ne samo da vrijednost ove kompanije (barem u bližoj budućnosti) neće premašiti bilijun dolara, već su jučer izgubili poziciju najvrjednije kompanije na svijetu koju su držali dugo vremena. Naime, nakon što je Alphabet objavio rezultate za posljednji kvartal i cijelu prošlu godinu – 21,3 milijarde dolara prihoda u posljednja tri mjeseca prošle godine i zarada od 8,67 dolara po dionici, što je više od očekivanih 20,3 milijarde i 8,09 dolara po dionici, cijena dionice ove kompanije porasla je oko osam posto, čime su po ukupnoj tržišnoj vrijednosti prestigli Apple.

Alphabet, za one koji ne prate tehnološku industriju, je – Google, odnosno Googleovci su prošle godine osnovali ovu kompaniju koja pokriva sve njihove projekte i kompanije, od tražilice, YouTubea, Androida pa do automobila bez vozača. 'Ovo je značajan trenutak za Alphabet, ali i cjelokupno tehnološko tržište', komentirali su jučerašnje događaje na burzi na TechCruncheu. No, treba napomenuti da Google, odnosno Alphabet, nije dočekao zatvaranje burze na prvom mjestu jer je cijena njegove dionice do kraja dana ipak nešto smanjena tako da je Apple ponovno najvrjednija kompanija na svijetu s tržišnom vrijednosti od skoro 535 milijardi dolara, dok tržišna vrijednost Alphabeta iznosila 517 milijardi dolara, ali je zato u trgovanju nakon zatvaranja burze cijena dionice porasla te je Alphabet dosegao vrijednost od skoro 570 milijardi dolara i ponovno prestigao Apple.

Na CNN-u kažu kako je Alphabet sada u zaletu te možemo očekivati daljnji rast cijene dionice ove kompanije te bi, umjesto Applea, ona mogla postati prva kompanija čija će vrijednost premašiti bilijun dolara. Ipak, teško da će tako nešto biti ostvarivo uskoro te je pitanje mogu li premašiti i najveću tržišnu vrijednost koju je Apple imao prije malo manje od godine dana – 775 milijardi dolara. U to vrijeme Apple se činio nedodirljiv, no stvari su se brzo promijenile, a s obzirom kako Tim Cook nije imao pozitivne prognoze za prva tri mjeseca ove godine, čini se kako će neko vrijeme, umjesto Applea, burzama dominirati Alphabet, odnosno Google.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti