Amazon otvara prvu trgovinu u kojoj će se plaćanja obavljati - dlanom

Od ovog tjedna u Amazonovoj trgovini u Bellevueu plaćanje će se moći izvršiti postavljanjem dlana iznad posebnog skenera, bez potrebe za korištenjem gotovine, kartica ili mobilnog plaćanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2021. / 08:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazon je pionir internetske trgovine koji je milijunima otvorio vrata online šopinga, a posljednjih godina kompanija razvija tehnologije s kojima želi promijeniti i iskustvo kupovine u fizičkim trgovinama. Tako su već otvorili više trgovina u kojima nema blagajni i u kojima kupci, nakon prijave sa svojim podacima s Amazona, u takvim posebnim trgovinama mogu samo uzeti stvari s polica i izaći, bez klasičnog oblika plaćanja. Umjesto toga kamere i senzori prate sve što kupuju te im se nakon izlaska iz trgovine novac za kupljene stvari skine s kartice koja je, naravno, povezana s Amazonovim računom.

Slika nije dostupna Amazon predstavio pametna kolica za trgovinu koja će promijeniti način na koji se kupuje i plaća

Tehnološki div sada želi promijeniti i način na koji se šopingira i u klasičnim trgovinama te su za ovaj tjedan najavili otvaranje prve trgovine u gradu Bellevueu u kojoj će se moći koristiti njihova tehnologija Just Walk Out. Implementacija te tehnologije korisnicima će, slično kao i u trgovinama bez blagajni, omogućiti brzo iskustvo šopinga i izlazak iz trgovine bez čekanja u redovima, pri čemu se račun može platiti - skeniranjem dlana.

U novoj trgovini može se kupovati i na klasičan način te su na izlazu postavljene blagajne, a prilikom ulaska u trgovinu odmah se odabire način plaćanja - na blagajni ili tehnologijom Just Walk Out. Sve što kupci stavljaju u košaricu nadgledaju kamere i senzori postavljeni u trgovini - u slučaju da se kupci predomisle i vrate neki predmet na policu, kamere i to detektiraju te ga uklanjaju i iz virtualne košarice.

Nakon što je kupovina gotova, kupci koji su odabrali da neće plaćati na blagajni kreću prema izlazu, gdje će imati tri opcije plaćanja - klasičnu karticom, skeniranjem QR koda iz Amazonove aplikacije te najbržu i najjednostavniju opciju skeniranja dlana. Potrebno je samo postaviti dlan iznad posebnog skenera (naravno, prije toga potrebno je u Amazonovu sustavu skenirati svoj dlan kako bi ga tehnologija mogla prepoznati te ga povezati s karticom) i bit će izvršeno plaćanje.

Amazon Go (Foto: YouTube) Amazonova trgovina budućnosti: Kupci će uzeti proizvode s polica i izaći, bez stajanja na blagajni i vađenja kartica ili gotovine

Kako su se pohvalili iz Amazona, dosadašnja testiranja pokazala su se fantastičnima te su kupci oduševljeni tehnologijom koja im štedi vrijeme, ali i smanjuje kontakt s drugim ljudima, što je mnogima važno u ova pandemična vremena u kojima živimo.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti