Amazon predstavio pametna kolica za trgovinu koja će promijeniti način na koji se kupuje i plaća

Proizvodi se odmah skeniraju u pametnim kolicima, a na kraju nema stajanja na blagajni, već se prilikom izlaza novac skine s računa povezanog s Amazonovim računom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.07.2020. / 13:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako bi mogao izgledati offline šoping u budućnosti pokazao nam je Amazon sa svojim konceptom trgovina Amazon Go. Prilikom ulaska u trgovinu potrebno se registrirati sa svojim računom u Amazonu, staviti stvari koje želite u košaru i napustiti trgovinu. Dakle, bez zaustavljanja na blagajnama jer ih u tim trgovinama - nema.

Umjesto blagajni, trgovinama je opremljena brojnim senzorima i kamerama koji prate sve što kupci uzimaju i stavljaju na račun, a naplata ide nakon što napustite trgovinu i to s kartice povezane s Amazonovim računom.

Amazon Go (Foto: YouTube) Amazonova trgovina budućnosti: Kupci će uzeti proizvode s polica i izaći, bez stajanja na blagajni i vađenja kartica ili gotovine

Kako je opremanje trgovine svim tim senzorima, kamerama i ostalim hardverom prilično skupo, Amazon će testirati jeftiniju ideju u trgovini koju planiraju otvoriti u Los Angelesu. Riječ je o pametnim kolicima za kupovinu nazvanim Dash Cart koja su opremljena modernom tehnologijom, vagom i ekranom osjetljivim na dodir. Princip dodavanja proizvoda sličan je kao i na brzim blagajnama kakvima se koristimo i u Hrvatskoj. Kolica imaju skener za barkod - proizvode se skenira i postavlja u kolica, dok je proizvode bez barkoda potrebno prvo odabrati u sustavu te će putem ugrađene vage kolica sama izvagati voće i povrće i upisati cijenu.

Prije početka šopinga potrebno se prijaviti s računom otvorenim u Amazonu putem posebnog QR koda, a na kraju šopinga nema, dakle, zaustavljanja na blagajni, već će se iznos za kupovinu skinuti s računa povezanog s Amazonom.

Amazon Go (Foto: AFP) Trgovine bez blagajni stižu i u Europu

Nakon toga pametna kolica potrebno je ostaviti na za to predviđeno mjesto, a račun za kupovinu stići će mailom. Pored linije za izlazak kupaca s pametnim kolicima, postojat će i linija za ostale koji kupuju na tradicionalan način i plaćaju proizvode na blagajni. Naime, kako je prostor za postavljanje proizvoda u pametnim kolicima ograničen, osobe koje žele obaviti malo veći šoping koristit će klasična kolica i tradicionalni način plaćanja.

Otvaranje prve Amazonove trgovine u kojoj će se koristiti pametna kolica očekujemo krajem godine.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti