Amazon povukao iz prodaje milijune krivotvorenih proizvoda u 2023

Američki maloprodajni i tehnološki div Amazon povukao je iz prodaje više od sedam milijuna krivotvorenih proizvoda u 2023. godini, pokazuje izvješće objavljeno u utorak.

Hina | 26.03.2024. / 12:01

Amazon (Foto: Afp)

Kompanija je 2020. osnovala odjel za borbu protiv krivotvorina koji je do dosada podnio tužbe i kaznene prijave protiv više od 21.000 pravnih i fizičkih osoba odgovornih za njihovu prodaju, rekao je potpredsjednik Amazona Dharmesh Mehta.

Mjere borbe protiv krivotvorina obuhvaćaju proizvode koji su trebali biti uvedeni u Amazonov logistički ciklus i informiranje kompanija i vlasti o skladištima krivotvoritelja, navodi Amazon.

Ističu i da sada temeljito provjeravaju prodavače, što krivotvoritelje odvraća od otvaranja novih računa na njihovoj platformi.

Amazon prodaje robu i nudi platformu drugim trgovcima, napominje agencija dpa.

AI aplikacija za prepoznavanje krivotvorenih proizvoda Ova AI aplikacija navodno može prepoznati krivotvorene proizvode već iz samo jedne fotografije

Blockchain, ilustracija Kako zaštititi dokumente i diplome od krivotvorenja? U Austriji su posegnuli za tehnološki naprednim rješenjem

U 2023. zaustavili su, po Mehti, više od 700.000 pokušaja otvaranja novih računa i preduhitrili krivotvoritelje koji su namjeravali prodavati krivotvorene proizvode. Brojka je znatno manja nego u 2020. kada je blokirano šest milijuna pokušaja.

U Europi Amazon je u suradnji s njemačkim proizvođačem automobila BMW-om nedavno pokrenuo spor pred sudom u španjolskom Alicanteu, nadležnom za zaštitu robnih žigova u EU, kako bi zaustavio prodaju krivotvorenih BMW-ovih dijelova i opreme.

Sud je presudio da su četiri Španjolca pokušala prodati krivotvorene proizvode na Amazonovoj platformi u Europi, naredivši krivotvoriteljima da ih unište i plate odštetu tužiteljima, podsjeća dpa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti