Kako zaštititi dokumente i diplome od krivotvorenja? U Austriji su posegnuli za tehnološki naprednim rješenjem

Usluga je slična decentraliziranom digitalnom potpisu, no znatno je jednostavnija i pogodnija za manje količine podataka.

Martina Čizmić | 23.03.2023. / 16:25

Blockchain, ilustracija (Foto: Getty Images)

Posljednjih godina, često smo u medijima mogli čitati o krivotvorenim diplomama, različitim dokumentima, pa čak i diplomskim i magistarskim radovima. Kako zaštititi originalne dokumente od krivotvorenja odnosno onemogućiti stvaranje novih krivotvorina?

U Austriji su posegnuli za tehnološkim rješenjem i osmislili sustav koji koristi blockchain platformu za certifikaciju podataka. Radi se o platformi Austrian Public Blockchanih na kojoj korisnici mogu važne dokumente poput certifikata ili prijavne dokumentacije zaštititi od krivotvorenja. 

Blockchain, ilustracija I Hrvatska ima svog predstavnika u Bloxbergu: Znanstvenici će lakše i brže razmjenjivati informacije i štititi autorska prava

Kako pojašnjavaju sa Sveučilišta WU, koje koristi tu plaformu, glavna je prednost mogućnost dokazivanja da su određene verzije nekih dokumenata ili podataka postojale u točno određenom trenutku u vremenu. Upravo se to može pokazati ključnim za umjetnike poput dizajnera ili ilustratora ako žele izbjeći sporove nastale zbog povrede autorskih prava kada je riječ o njihovim skicama ili nacrtima. No takva vrsta podatkovne sigurnosti može biti korisna i u slučaju pružanja usluge znanstvene ekspertize, certifikata, građevinskih projekata ili osjetljivih dokumenata produkcijskih tvrtki. Certificiranje podataka korištenjem tehnologije povezanih blokova (blockchain) temelji se na platformi Austrian Public Blockchain. Platformu je utemeljilo pet vodećih austrijskih sveučilišta i predstavlja jednoga od ključnih aktera u konkurentnom ekosustavu.

Podacima se uvijek može manipulirati – osim u blockchainu. Konkretno, postojanje dokumenata dokazuje se putem kriptografskih oznaka ili hashova, tj. hash zbroja za enkripciju. To znači da dokumenti u blockchainu dobivaju virtualni pečat koji se ne može mijenjati. Postupak je sljedeći: prilikom učitavanja datoteke, izračunava se hash vrijednost zabilježena u blockchainu zajedno s točnom vremenskom oznakom. Potvrđivanje certificiranja podataka putem, primjerice, QR koda, omogućuje provjeru vjerodostojnosti podataka u bilo kojem trenutku. Usluga je slična decentraliziranom digitalnom potpisu, no znatno je jednostavnija i pogodnija za manje količine podataka, objašnjava prof. Alfred Taudes, utemeljitelj Istraživačkog instituta za kriptoekonomiju sveučilišta WU i znanstveni voditelj austrijskog centra za blockchain tehnologiju Austrian Blockchain Center (ABC).

Kripto tokeni, ilustracija Čak 84 posto svih blockchain aplikacija dolazi iz Kine

Najvažnija značajka: nema mijenjanja podataka

Kako tvrdi prof. Taudes, u takvim situacijama najbolje vidimo sav utjecaj blockchain tehnologije.

Nijedna organizacija ne može mijenjati podatke jer nisu pohranjeni u bazi podataka – jedino što je tamo pohranjeno jest kriptografski ključ, koji je nešto poput otiska prsta. Zajedno s točnom vremenskom oznakom taj jedinstveni ključ zabilježen je u blockchainu. Najvažnija značajka te tehnologije jest činjenica da kombinira vremensku oznaku s nemogućnošću mijenjanja podataka, dodaje prof. Taudes. Inače se podaci mogu mijenjati u bilo kojem trenutku, primjerice, uz pomoć softvera za grafički dizajn kao što je Photoshop. No zahvaljujući certificiranju podataka može se dokazati izvan svake sumnje kako je neki dokument izgledao u određenom trenutku u vremenu.

Takva se usluga može integrirati u različite sustave, primjerice certificiranje svjedodžbi koje na taj način više nije moguće mijenjati. Studenti su uslugu sjajno prihvatili, zbog čega se trenutačno širi opseg njezine primjene i razvijaju nove funkcije za automatsko certificiranje većih količina podataka.

Slika nije dostupna Zanimljivi zaključci iz Europola: Kriptovalute su ključne za borbu protiv organiziranog kriminala

Certificiranje podataka koristi se i za sprječavanje retroaktivnog manipuliranja empirijskim istraživanjima hipoteza. U privatnom sektoru rabi se za osiguravanje podataka o kvaliteti i opisa proizvoda. Usluga je besplatna za sve članove Austrijske savezne gospodarske komore, a mogu je, primjerice, koristiti kako bi osigurali cjelokupnu poslovnu korespondenciju ili zaštitili nacrte ugovora.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti