I Hrvatska ima svog predstavnika u Bloxbergu: Znanstvenici će lakše i brže razmjenjivati informacije i štititi autorska prava

Pridruživanjem Bloxberg konzorciju, ističu na FOI-u, imaju priliku biti jedan od dionika moderne i sigurne istraživačke platforme te i sam sudjelovati u kreiranju globalnih, decentraliziranih i autonomnih usluga za unaprjeđenje znanosti.

Martina Čizmić | 20.10.2022. / 12:26

Blockchain, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znate li što je Bloxberg? To je međunarodni konzorcij istraživačke infrastrukture koji se temelji na blockchain tehnologiji namijenjenoj znanosti. Namijenjen je kako bi znanstvenicima i istraživačima pružio razne decentralizirane usluge diljem svijeta, a s naglaskom na zaštitu njihovih autorskih prava.

Kako pojašnjavaju, njegova infrastruktura temelji se na Ethereum blockchainu otvorenog koda. Znanstvenici i istraživači članica konzorcija mogu iskoristiti Bloxberg za stvaranje transparentnog otiska svog rada, bez otkrivanja njegovog sadržaja. Počevši sa sustavom certificiranja istraživačkih podataka, Bloxberg infrastruktura je predodređena za proširenje i sustavno unapređenje alatima i decentraliziranim aplikacijama (dAPP) u skladu s potrebama znanstvenih istraživanja.

Kripto tokeni, ilustracija Čak 84 posto svih blockchain aplikacija dolazi iz Kine

 Blockchain Bloxberg osnovan je u veljači 2019. od strane konzorcija jedanaest istraživačkih institucija, koje je pokrenula međunarodno prepoznata institucija Max Planck Digital Library, a od danas dio tog konzorcija je i jedna hrvatska visokoškolska ustanova. 

Tako će uz ugledne svjetske znanstvene institucije, u radu konzorcija sudjelovati i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagreb kako bi znanstvenicima i istraživačima pružio razne decentralizirane usluge diljem svijeta, s naglaskom na zaštitu njihovih autorskih prava.

Umjesto mehanizma zaštite autorskih prava dugotrajnim i nerijetko skupim pravnim putem, Bloxberg konzorcij koristi tehnologiju vlastitog blockchain sustava, koji je otvoren svim svojim članovima. Radi se o decentraliziranom sustavu pohrane i prijenosa podataka, pri čemu svim čvorovima blockchaina upravljaju sami članovi konzorcija. Cilj Bloxberg blockchaina je razvoj znanstvenih aplikacija uz pomoć DLT tehnologije, a radi se o infrastrukturi koja omogućuje primjenu decentraliziranih usluga znanstvenicima na međunarodnoj razini, što znači i mehanizam provjere podataka, zaštite prava intelektualnog vlasništva, razmjene rezultata istraživanja, recenziranje, objavljivanje znanstvenih članaka i slično.

Informer: NFT - 1 Svi govore o NFT-u, no znate li što je to i zašto je odjednom tako popularan?

Blockchain je važna tehnologija s mnogo potencijala. Akademska zajednica bi ga trebala koristiti za potporu istraživanju i ubrzavanje inovacija, jer blockchain može označiti svaki korak u procesu istraživanja. Takvim pristupom
znanstvenici mogu eksperimentirati i dijeliti svoje rezultate bez kompliciranih i skupih postupaka zaštite intelektualnog vlasništva. Zato smo se pridružili Bloxberg inicijativi i nadam se da je ovo samo početak prekrasne suradnje u mnogim znanstvenim područjima
, kaže prof. dr. sc. Neven Vrček s FOI-ja.

Pridruživanjem Bloxberg konzorciju, ističu na FOI-u, imaju priliku biti jedan od dionika moderne i sigurne istraživačke platforme te i sam sudjelovati u kreiranju globalnih, decentraliziranih i autonomnih usluga za unaprjeđenje znanosti. Bloxberg infrastruktura od sada je na raspolaganju svim znanstvenicima i istraživačima s FOI-ja, a cilj je poticati njihovu suradnju među globalnom znanstvenom zajednicom, osnažujući ih kroz brzu i efikasnu zaštitu prava vlasništva, koje nadilaze institucionalne granice.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti