Američka mornarica već neko vrijeme koristi "Osvetnike" koji ulijevaju strah u kosti neprijateljima

Vatrena moć ključna je odrednica svake vojne sile, a imati dovoljno streljiva na terenu bitna je stavka. Američka mornarica zato već neko vrijeme koristi "Osvetnika" (Avenger).

Branimir Vorša | 29.09.2020. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za one koji su gledali kultni holivudski akcijski klasik "Predator", poznata je scena u kojoj Dutch (Arnold Schwarzenegger) i ekipa preuređuju okoliš džungle sipanjem olova, a u toj sceni oružje izbora je čuveni "Minigun", koji streljivom hrani do vrha napunjen ruksak.

Američka mornarica, iako kažu da inspiraciju nisu uzeli iz tog filma, već neko vrijeme koristi sličan ruksak nazvan "Osvetnik" (Avenger), u koji stane čak 650 komada streljiva kalibra 7,62 milimetra. Posebno impresivno kod tog ruksaka jest to što vojnik nosi strahovitu vatrenu moć u svega četiri kilograma tereta na leđima.

Kad se uzme u obzir da američka vojska u inventaru službeno ima i dvostruko teži ruksak sa streljivom, koji nosi tek 500 komada streljiva, onda je jasno da je riječ o poboljšanju u svakom pogledu.

To nije sve, razlika između ta dva ruksaka je još veća kad je u pitanju njihova cijena. Dok Osvetnik prilikom izrade stoji tek 300 dolara, ovaj teži, koji je napravljen od aluminija i čelika, košta čak 4000 dolara.

Mornarički ruksak koristi žlijeb za streljivo i unutarnji razdjelnik koji sprječava izvrtanje lanca sa streljivom kako bi se osigurao nesmetan protok streljiva do strojnice. Sastoji se od laganog i fleksibilnog materijala koji se prilagođava i osigurava nesmetanu isporuku streljiva čak i kad je pritisnut ili zgnječen.

Spomenuti teži ruksak napravljen je još 2011. godine koristeći kao inspiraciju upravo ruksak koji je u spomenutom holivudskom filmu koristio narednik Blain Cooper (Jesse Ventura) za svoj M134 Minigun. Taj je ruksak osmislio domišljati narednik nacionalne garde Iowe nakon jednog okršaja tijekom svoga boravka u Afganistanu. Nazvan je "Ironman", no nakon dvije godine dorade američka vojska ocijenila ga je kao ne baš poželjan.

Prema objašnjenju američkog Mornaričkog zapovjedništva nabave (NAVSUP), ruksak Osvetnik u potpunosti se razlikuje od spomenutog Ironmana. Štoviše, mornarički inženjeri koji su ga napravili za taj ruksak nikad nisu niti čuli.

Trenutačno NAVSUP radi u suradnji s inovacijskim timom Pentagona (Defense Innovation Accelerator) na daljanjem razvoju i proizvodnji Osvetnika. Američka mornarica već je upotrijebila nekoliko Osvetnika na terenu, no apsolutno nikakve detalje o tome gdje ih je i kako upotrijebila ne želi otkriti.

NAVSUP je potvrdio i da Osvetnik ne vuče inspiraciju iz filma "Predator", ali usporedbu smatraju zanimljivom.

Naš je fokus na podršku borcu i zadovoljavanju zahtjeva misije, kažu.

Izvor: Task & Purpose

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti