Američka vojska počela s testiranjem umjetne inteligencije: Meta su - Kinezi

Osim za izviđanje i praćenje, vojske će iskoristiti umjetnu inteligenciju za poboljšanje sigurnosti, ali i bolje ciljanje i prikupljanje obavještajnih podataka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.12.2023. / 08:45

P-8A Poseidon (Foto: AFP PHOTO / AUSTRALIAN DEFENCE FORCE/JARRYD CAPPER")

Umjetna inteligencija sve više se koristi i u vojnoj industriji, a planove o korištenju ove tehnologije krajem prošlog tjedna najavile su SAD-a, Velika Britanija i Australija. Tri države još su prije dvije godine potpisale vojno-sigurnosni pakt nazvan Aukus čiji je cilj održati mir i stabilnost u indopacifičkoj regiji. A tu stabilnost, vjeruju lideri zemalja potpisnica sporazuma, mogla bi narušiti Kina.

Roj južnokorejskih vojnih dronova Pentagon sve više radi na omogućavanju AI dronovima da samostalno donose odluke - o ubijanju ljudi

Govoreći na zajedničkoj konferenciji, zamjenik premijera Australije Richard Marles rekao je kako je suradnja uspostavljena zbog povećane kineske agresije te je podsjetio na nedavni incident kada su Kinezi sa svojim sonarnim oružjem ozlijedili australske ronioce.

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu ulaže velike resurse u vojsku i vojnu tehnologiju, uključujući i razvoj i gradnju velike mornarice, odnosno brodova i podmornica. Kako je podmornice teško otkriti, Velika Britanija, SAD i Australija odlučile su iskoristiti umjetnu inteligenciju kako bi im pomogla u pronalaženju i praćenju kineskih podmornica duboko ispod razine mora.

Novi planovi tako uključuju testiranje ove tehnologije koja će se koristiti na izviđačkim zrakoplovima P-8A Poseidon, koji su opremljeni za ratovanje s podmornicama. Ovi će zrakoplovi koristiti umjetnu inteligenciju za procesiranje informacija koje prime od uređaja za prepoznavanje objekata ispod mora, pri čemu je naglasak na prepoznavanju i praćenju kineskih podmornica. U zajedničkoj izjavi ove potpisnica spomenutog sigurnosnog pakta naglašava se kako će korištenje AI poboljšati iskorištavanje velike količine podataka, što će utjecati na još naprednije sposobnosti protupodmorničkog ratovanja.

Nuklearna eksplozija Amerikanci predstavili navođenu nuklearnu superbombu koja može sravniti područje veličine dva Manhattana

Osim za izviđanje i praćenje, vojske će iskoristiti umjetnu inteligenciju za poboljšanje sigurnosti, ali i bolje ciljanje i prikupljanje obavještajnih podataka. AI nije jedina tehnologija na kojoj SAD, Australija i Velika Britanija surađuju, već njihov tehnološki arsenal uključuje i kvantne tehnologije, elektroničko ratovanje, kao i hipersonično oružje.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti