Pentagon sve više radi na omogućavanju AI dronovima da samostalno donose odluke - o ubijanju ljudi

Dronovi ubojice vođeni umjetnom inteligencijom napreduju, potičući globalnu raspravu o etici i autonomiji ratovanja.

Branimir Vorša | 23.11.2023. / 11:24

Roj južnokorejskih vojnih dronova
Roj južnokorejskih vojnih dronova (Foto: Afp)

Razvoj dronova upravljanih umjetnom inteligencijom koji mogu samostalno odlučivati o napadu na ljudske ciljeve napreduje, piše list The New York Times u izvješću. Države poput SAD-a, Kine i Izraela aktivno rade na smrtonosnom autonomnom oružju koje koristi AI za odabir ljudskih ciljeva. Kritičari smatraju takav tehnološki razvoj alarmantnim, jer delegira odluke o životu i smrti strojevima bez ljudskog učešća.

Robot ubojica Hoće li se spriječiti razvoj robota ubojica? Napravljen je prvi korak prema dogovoru o korištenju AI-a u vojne svrhe

U tijeku su napori u Ujedinjenim narodima, gdje nekoliko svjetskih vlada traži obvezujuću rezoluciju za ograničavanje upotrebe dronova ubojica koje pokreće umjetna inteligencija. Međutim, skupina nacija, uključujući SAD, Rusiju, Australiju i Izrael, protivi se takvom potezu i preferira neobvezujuću rezoluciju, otkriva navedeni list.

Glavni austrijski pregovarač po tom pitanju, Alexander Kmentt, naglasio je važnost donošenja takve rezolucije. Koja je uloga ljudi u uporabi sile - to je apsolutno temeljno sigurnosno pitanje, pravno pitanje i etičko pitanje, poručuje Kmentt.

Pentagon aktivno radi na postavljanju rojeva dronova upravljanih umjetnom inteligencijom, kao što su američki mediji otkrili ranije ove godine. Zamjenica američkog ministra obrane Kathleen Hicks istaknula je stratešku prednost, posebno u odnosu na kinesku Narodnooslobodilačku vojsku, s tehnologijom poput rojeva dronova kontroliranih umjetnom inteligencijom.

Suprotstavit ćemo se masi kineske vojske vlastitom masom, ali našu će biti teže planirati, teže je pogoditi, teže je pobijediti, rekla je Hicks u rujnu za Reuters.

Tajnik zračnih snaga Frank Kendall naglasio je nužnost da dronovi s umjetnom inteligencijom posjeduju sposobnost donošenja smrtonosnih odluka pod ljudskim nadzorom, naglašavajući stratešku važnost takvih odluka u pobjeđivanju u bitkama. Donošenje individualnih odluka u odnosu na nedonošenje individualnih odluka je razlika između pobjede i gubitka - i nećete izgubiti, rekao je Kendall, koji je protivnik samonametnutih ograničenja u korištenju ubojitih AI dronova.

Robot Policija u San Franciscu traži "dozvolu za ubijanje" za svoje robote

Nedavna izvješća pokazuju da je Ukrajina rasporedila dronove kojima upravlja umjetna inteligencija u sukobu s Rusijom, s neizvjesnim ishodima u pogledu ljudskih žrtava. Unatoč zahtjevima za komentarom, iz Pentagona zasad nije bilo odgovora po tom pitanju.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti