Američka vojska toliko je zabrinuta oko kvalitete generičkih lijekova da će provoditi vlastito testiranje njihove sigurnosti

Bloomberg je još u svibnju izvijestio da je i Bijela kuća okupila tim za rješavanje problema s nedostatkom i kvalitetom generičkih lijekova u SAD-u.

Branimir Vorša | 10.06.2023. / 10:13

Lijekovi, ilustracija
Lijekovi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka vojska planira poboljšati testiranje generičkih lijekova kupljenih za njihove vojnike i njihove obitelji. Prema pisanju Bloomberga, američko ministarstvo obrane pregovara s Valisureom, specijaliziranim laboratorijem poznatim po procjeni farmaceutske kvalitete. Valisure ima povijest identificiranja problema s lijekovima i otkrivanja kontaminacije u potrošačkim proizvodima poput šampona i krema za sunčanje.

Kvaliteta opskrbe lijekovima u SAD-u privukla je pozornost posljednjih godina, zbog povlačenja esencijalnih lijekova kontaminiranih sastojcima koji potencijalno mogu uzrokovati rak i nestašice često korištenih tableta kao što su antibiotici i lijekovi za ADHD. U svibnju je Bloomberg izvijestio da je Bijela kuća okupila tim za rješavanje problema s nedostatkom i kvalitetom generičkih lijekova u SAD-u.

"To je problematično"

Izvršni direktor Valisurea, David Light, istaknuo je važnost pojačanog testiranja na temelju dosadašnjih rezultata tvrtke u otkrivanju problema s generičkim lijekovima. Također je naglasio da bi pojedinci trebali nastaviti uzimati propisane lijekove, a pritom voditi računa o problemu.

Općenito imamo sigurne i učinkovite lijekove u SAD-u, ali to je problematično. To je nešto o čemu treba razmisliti, rekao je Light za Business Insider.

Zaštita pacijenata - glavni prioritet FDA

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odgovorna je za reguliranje lijekova, kako bi se osigurala njihova sigurnost i učinkovitost. FDA nadzire i nove eksperimentalne lijekove koji traže odobrenje i generičke lijekove koji su na tržištu dulje vrijeme. Agencija uspostavlja i provodi pravila proizvodnje za tvornice lijekova i provodi inspekcije.

Prema riječima FDA-inog glasnogovornika Jeremyja Kahna, zaštita pacijenata ostaje glavni prioritet te agencije, a Amerikanci mogu imati povjerenja u kvalitetu proizvoda koje je odobrila FDA.

Zaštita pacijenata najveći je prioritet FDA-e i Amerikanci mogu biti sigurni u kvalitetu proizvoda koje FDA odobrava. FDA nastavlja raditi na izgradnji sigurnog, zaštićenog i agilnog lanca opskrbe lijekovima kako bi američki pacijenti imali lijekove koji su im potrebni, lijekove koje je FDA pažljivo pregledala u pogledu sigurnosti, učinkovitosti i kvalitete, rekao je Kahn.

Poziv na veću transparentnost

Mike Ganio, viši direktor za farmaceutsku praksu i kvalitetu u Američkom društvu farmaceuta zdravstvenog sustava (ASHP), izrazio je povjerenje u napore FDA-e da osigura sigurnost i učinkovitost opskrbe lijekovima u SAD-u. ASHP predstavlja farmaceute u bolnicama i izvanbolničkim klinikama i akreditira programe obuke farmaceuta.

Imam obitelj koja uzima generičke lijekove, ja uzimam generičke lijekove. Ne brinem se i ne govorim im da budu zabrinuti, kaže Ganio.

Sugerirao je, međutim, da bi FDA trebala ubrzati objavu nalaza inspekcije s manje redakcija i povećati transparentnost u pogledu proizvođača farmaceutskih sastojaka koji se koriste u različitim pilulama.

Izvor: Business insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti