Američke kompanije surađivat će s Huaweijem oko standarda za 5G mreže

Riječ je o potezu koji ne ide na ruku Huaweiju, već američkim kompanijama koje su bile isključene oko donošenja standarda vezanih uz nove tehnologije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2020. / 07:24

Huawei (Foto: Getty images)

U vrijeme dok je prošle godine Huawei jurišao na čelno mjesto na globalnom mobilnom tržištu, stigao je šok iz SAD-a te im je Trump zabranio suradnju s američkim kompanijama i korištenje njihove tehnologije. Među inim, to je značilo da više ne mogu koristiti Googleove aplikacije, a bez Googlea jasno je kako nije moguće ostvariti san o globalnoj dominaciji.

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg (Foto: AFP) Šef NATO-a: Važno je da Velika Britanija razmotri ulogu Huaweija u njenoj 5G mreži

Iz SAD-a ovaj tjedan najavljene su određene promjene te je ministarstvo trgovine jučer potvrdilo medijske natpise prema kojima će omogućiti suradnju s kineskom kompanijom vezanu uz postavljanje standarda pri razvoju 5G tehnologije. Naime, zbog zabrane suradnje s Huaweijem, američke kompanije isključene su iz razgovora oko postavljanja određenih tehničkih normi, zbog čega su njihovi konkurenti bili u prednosti, što se s novom odlukom želi promijeniti. Na stranici Android Authority kažu kako je riječ o potezu s kojim se ne želi pomoći Huaweiju, već je napravljen kako Amerikanci ne bi zaostajali za ostatkom svijeta i kompanijama poput Huaweija pri razvoju 5G mreža.

To je u razgovoru za Reuters potvrdio i ministar trgovine Wilbur Ross. Komentirao je kako SAD ne smiju prepustiti svoju vodeću poziciju globalnog inovatora te su posvećeni zaštiti nacionalne sigurnosti poticanjem američke industrije i zastupanje njihovih interesa kako bi američka tehnologija postala dio međunarodnih standarda. S ovim potezom, SAD će sudjelovati u postavljanju normi i politika vezanih uz budućnost 5G mreža, umjetne inteligencije, autonomnih vozila i drugih modernih tehnologija, naglasio je Ross.

Slika nije dostupna 5G mreža stigla i na "krov svijeta": Mount Everst pokriven gigabitnim internetom

Dakle, američke kompanije moći će s Huaweijem dijeliti informacije kako bi razvili zajednički standard bez potrebe za ishođenjem posebnih dozvola, a što se tiče nekog popuštanja ostalih mjera prema Huaweiju, čini se da od toga neće biti ništa, barem ne u bliskoj budućnosti.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti