Huawei 5G signalom pokrio i Mount Everest

Povodom 60. godišnjice prvog uspješnog uspona na Mount Everest sjevernom rutom i 45. obljetnice prvog službenog mjerenja najvišeg vrha na svijetu, postavljena je 5G mreža koja će omogućiti uživo praćenje budućih ekspedicija sa 6500 metara visine.

Branimir Vorša | 25.05.2020. / 13:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei i China Mobile postavili su odašiljače za 5G mrežu na Mount Everestu na 6500 metara visine. U postavljanju odašiljača sudjelovalo je 100 radnika i korišteno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu, gdje je brzina interneta 1 GB/s.

Odašiljači su postavljeni s tibetske strane na visini od 5300 i 5800 metara, a zatim i na visini od 6500 metara. Zbog teških i nepredvidivih uvjeta postavljanje je bilo posebno izazovno.

Uvjeti u kojima samo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su iznimno teški, a u postavljanju je sudjelovalo 40 šerpi i 60 naših radnika. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mount Everest približiti mnogim znanstvenicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huawei je još jednom pokazao da čvrsto vjeruje u tehnologiju koja može ovaj svijet učiniti boljim mjestom, rekao je Wang Bo, direktor odjela dostave i usluga Huaweija.

Odsad praćenje ekspedicija uživo

Od sada nadalje svi koji se penju na Mount Everest s kineske strane moći će emitirati video, čime će se to nevjerojatno iskustvo dodatno približiti ljudima diljem svijeta. Također, vijest o novim osvajanjima vrhova više neće morati čekati tjednima, danima ili satima, već se moći pratiti uživo u visokoj rezoluciji.

Postavljanje odašiljača za 5G mrežu u baznim stanicama podno Mount Everesta odvijalo se 60 godina nakon prvog uspješnog kineskog uspona sa sjeverne strane planine te 45 godina nakon prvog službenog mjerenja najvišeg vrha na svijetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti