Huawei i China Mobile postavili su odašiljače za 5G mrežu na Mount Everestu na 6500 metara visine. U postavljanju odašiljača sudjelovalo je 100 radnika i korišteno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu, gdje je brzina interneta 1 GB/s.

Odašiljači su postavljeni s tibetske strane na visini od 5300 i 5800 metara, a zatim i na visini od 6500 metara. Zbog teških i nepredvidivih uvjeta postavljanje je bilo posebno izazovno.

Uvjeti u kojima samo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su iznimno teški, a u postavljanju je sudjelovalo 40 šerpi i 60 naših radnika. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mount Everest približiti mnogim znanstvenicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huawei je još jednom pokazao da čvrsto vjeruje u tehnologiju koja može ovaj svijet učiniti boljim mjestom, rekao je Wang Bo, direktor odjela dostave i usluga Huaweija.

Odsad praćenje ekspedicija uživo

Od sada nadalje svi koji se penju na Mount Everest s kineske strane moći će emitirati video, čime će se to nevjerojatno iskustvo dodatno približiti ljudima diljem svijeta. Također, vijest o novim osvajanjima vrhova više neće morati čekati tjednima, danima ili satima, već se moći pratiti uživo u visokoj rezoluciji.

Postavljanje odašiljača za 5G mrežu u baznim stanicama podno Mount Everesta odvijalo se 60 godina nakon prvog uspješnog kineskog uspona sa sjeverne strane planine te 45 godina nakon prvog službenog mjerenja najvišeg vrha na svijetu.