Američke trgovine čuva – RoboCop!

Neke američke trgovine čuvaju autonomni robotim koji se kreću samostalno i opremljeni su kamerama, senzorima i mikrofonima kako bi mogli komunicirati s ljudima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2016. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije četiri godine pomahnitali mladić ubio je više od dvadeset ljudi, većinom djece u jednoj školi u Newtownu, a prema nekim naknadno objavljenim podacima, da su policajci stigli samo jednu minutu ranije na mjesto događaja, mogli su spasiti živote još dvanaest osoba. Analizirajući ovaj slučaj, bivši policajac Stacy Dean Stephens zaključio je kako je problem u obavještajnim podacima, odnosno nisu na vrijeme dobili informacije koje bi im mogle pomoći u bržem izlasku na teren i spašavanju života.

Kao rješenje ovog problema Stephens kaže kako treba razmišljati o 'malo drugačijim načinima prikupljanja podataka', zbog čega je osnovao kompaniju Knightscope koja iznajmljuje sigurnosne robote. Riječ je o potpuno autonomnim robotima koji se kreću samostalno poput automobila bez vozača i opremljeni su kamerama, senzorima i mikrofonima kako bi mogli komunicirati s ljudima. Roboti ove kompanije mogu prepoznati 'sumnjive' zvukove poput razbijanja stakla i odmah reagirati na njih – aktivira se alarm, a zahvaljujući GPS-u policija može odmah znati gdje se robot nalazi, odnosno mogu znati točno mjesto na kojem je robot prijavio problem. Također, dolazi sa softverom za čitanje registracija tako da ako na parkiralište kompanije ili trgovine dođe osoba koja se nalazi na 'crnoj listi' – npr. bivši zaposlenik ili osoba koja ima zabranu prilaska nekome u kompaniji/trgovini automatski se aktivira alarm i obavještavaju nadležni.

Sve informacije koje prikupljaju roboti automatski se šalju Knightscopeovom cloud softveru i zatim kompaniji koja ga je unajmili ili zaštitarima koji također čuvaju prostorije. Treba napomenuti kako ovaj robot nije napravljen kao zamjena zaštitarima, već samo kao pomoć, a iako se već dugo vremena govori kako će roboti ljudima 'ukrasti' poslove, čini se kako se zaštitari trenutno ne moraju bojati da će ih zamijeniti Knightscope. To je potvrdio i zaštitar jedne trgovine u Stanfordu koji je rekao kako se robot 'samo vrti okolo s kamerama' te uopće nije zabrinut da bi ga takav RoboCop, kako su neki prozvali ovog robota, mogao zamijeniti. Robot je 'simpatično' dizajniran, no ekipa iz Knightscopea namjerno se odlučila za dizajn koji neće plašiti ljude te kažu da su reakcije ljudi odlične te mnogi komuniciraju s njima i snimaju selfije.  

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti