Američki CDC potvrdio lokalni prijenos majmunskih boginja: Širi se među članovima obitelji i bliskim kontaktima

Majmunske boginje, virusna infekcija koja uzrokuje lezije kože, endemična je u određenim dijelovima Afrike. No trenutna epidemija pogodila je zemlje u kojima se virus obično ne širi, što je izazvalo zabrinutost.

Hina | 24.06.2022. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti priopćio je u petak da postoje dokazi o lokalnom prijenosu majmunskih boginja, uz izvješća o slučajevima putovanja u inozemstvo, prenosi Reuters.

Slučajevi se uglavnom javljaju kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, ali je zaraza moguća i kod žena, kazao je član CDC-a Agam Rao.

Majmunske boginje, virusna infekcija koja uzrokuje lezije kože, endemična je u određenim dijelovima Afrike. No trenutna epidemija pogodila je zemlje u kojima se virus obično ne širi, što je izazvalo zabrinutost.

CDC je također naglasio da je bilo izvješća o prijenosu među članovima obitelji i bliskim kontaktima.

Također smo čuli diljem svijeta za bliske kontakte, kao što su bliski članovi kućanstva koji su, primjerice, dijelili posteljinu, ručnike, te su se zarazili. Dakle, to se ne širi samo kroz bliski intimni odnos, naglasio je Rao.

Lezije povezane sa sadašnjom epidemijom također su manje od onih tipičnih za klasične majmunske boginje, objašnjavaju iz CDC-a.

Prošlog su mjeseca objavili smjernice u kojima se preporučuje korištenje cjepiva Jynneos od Bavarian Nordica za laboratorijsko osoblje i druge rizične osobe, što je još jedno cjepivo uz ACAM2000 Emergent BioSolutionsa.

Ranije u četvrtak, grad New York otvorio je privremenu kliniku za primjenu cjepiva Jynneos s dvije doze za rizične skupine koje su možda bile izložene majmunskim boginjama, uključujući homoseksualne i biseksualne muškarce.

CDC navodi da, iako je bilo slučajeva upale srca povezane s cjepivom ACAM2000, takvi slučajevi još nisu prijavljeni nakon upotrebe cjepiva Jynneos.

Agencija navodi da razmatraju kako najbolje iskoristiti zalihe dostupnog cjepiva, jer su trenutne zalihe ograničene.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti