Američki dužnosnik uvjeren: Kina je na putu prema globalnoj dominaciji u ključnim tehnologijama

Američka kibernetička obrana u nekim je vladinim odjelima na "razini vrtića".

Hina | 11.10.2021. / 10:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kina je pobijedila Sjedinjene Države u bitci za umjetnu inteligenciju i na putu je prema globalnoj dominaciji zbog svog tehnološkog napretka, rekao je bivši čelnik uprave za razvoj softvera u Pentagonu za Financial Times.

Kina, druga svjetska najveća ekonomija, vjerojatno će dominirati mnogim ključnim tehnologijama u nastajanju, osobito umjetnom inteligencijom, sintetičkom biologijom i genetikom u idućih desetak godina, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi.

Olimpijada će se održati u Tokiju Hakerski napad na Olimpijadu spriječila je - umjetna inteligencija

Nicolas Chaillan, prvi šef odjela za razvoj softvera u Pentagonu, odstupio je u znak prosvjeda protiv spore tehnološke transformacije u američkoj vojsci.

Nemamo šanse konkurirati i boriti se s Kinom u 15 do 20 godina. Trenutno je to već gotova stvar, moje mišljenje je da je već gotovo, rekao je za list.

Kina bi mogla dominirati budućnošću svijeta, kontrolirati sve od medijskih narativa do geopolitika, dodao je.

Chaillan za to krivi tromu inovaciju, nespremnost američkih tvrtki poput Googlea da rade s državom na umjetnoj inteligenciji i opsežne etičke rasprave o tehnologiji.

Slika nije dostupna Sustav ranog upozorenja: Može li nas umjetna inteligencija spasiti od najgoreg scenarija klimatskih promjena?

Google nije bio dostupan za komentar.

Kineske kompanije, kaže Chaillan, obvezale su se raditi s njihovom vladom i "masovno ulažu" u umjetnu inteligenciju bez obzira na etiku.

Dodao je da je američka kibernetička obrana u nekim vladinim odjelima na "razini vrtića".

Chaillan je ostavku najavio početkom rujna, objasnivši da su vojni dužnosnici više puta bili zaduženi za kibernetičke inicijative za koje im nedostaje iskustva.

Slika nije dostupna UN ozbiljno upozorava na opasnosti korištenja AI tehnologija, pozivaju na uvođenje moratorija: "Moramo djelovati sad, za dobro svih nas"

Glasnogovornik Ministarstva zračnih snaga Frank Kendal i tajnik američkih zračnih snaga, razgovarao je s Chaillanom o njegovim preporukama za razvoj softvera u budućnosti nakon njegove ostavke i zahvalio mu na doprinosu, objavio je Financial Times.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti