Američki regulator odobrio sprej za nos koji već za 15 minuta ublažava migrenu

Tijekom studije otkriveno je da lijek osobama koje pate od migrene olakšava bol već za samo 15 minuta.

Branimir Vorša | 14.03.2023. / 08:59

Sprej za nos
Sprej za nos (Foto: Getty Images)

Američki farmaceutski div Pfizer objavio je da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila za uporabu njihov brzodjelujući sprej za nos namijenjen liječenju migrene. Iz Pfizera kažu kako očekuju da će lijek, koji se prodaje pod imenom Zavzpret, biti dostupan u ljekarnama u srpnju ove godine.

Odobrenje FDA-a za Zavzpret označava značajan napredak za ljude s migrenom koji trebaju slobodu od boli i preferiraju alternativne opcije od oralnih lijekova, rekla je Angela Hwang, glavna komercijalna direktorica Pfizera.

Provedena studija o lijeku otkrila je u svojoj trećoj fazi da je nekim osobama, koje pate od migrene, olakšao bol već za samo 15 minuta.

Slika nije dostupna Australska tvrtka razvija sprej za nos koji bi mogao pomoći u borbi protiv gripe, prehlade, ali i koronavirusa

Kao sprej za nos s brzom apsorpcijom lijeka, Zavzpret nudi alternativnu opciju liječenja za ljude kojima je potrebno ublažavanje boli ili ne mogu uzimati oralne lijekove zbog mučnine ili povraćanja, izjava je Kathleen Mullin, pomoćnice medicinskog direktora na Institutu za neurologiju i glavobolju Nove Engleske, koju u priopćenju citira Pfizer.

Liječenje glavobolje, koja se općenito rješava oralnim lijekovima, dvostruko je slijepo testirano na uzorku od 1405 ljudi, pri čemu je polovica uzimala jednu dozu spreja, a ostatak je primao placebo lijek. U studiji je utvrđeno je da sprej pacijentima značajno smanjio bol dva sata nakon početka migrene, koja, osim što često uzrokuje jake glavobolje, može uključivati mučninu i osjetljivost na svjetlo ili buku.

​Pfizer je kupio Zavzpret, također poznat kao Zavegepant, prošle godine za nekih 10 milijardi dolara od tvrtke Biohaven, zajedno s njihovim drugim lijekovima za migrenu.

Izvor: Science Alert/AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti