Australska tvrtka razvija sprej za nos koji bi mogao pomoći u borbi protiv gripe, prehlade, ali i koronavirusa

Sprej za nos bori se protiv virusa tamo gdje oni najčešće ulaze u tijelo - na sluznici nosa.

Martina Čizmić | 28.09.2020. / 08:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australska biotehnološka tvrtka Ena Respiratory razvija sprej za nos koji bi mogao pomoći ljudskom imunosnom sustavu u borbi protiv obične prehlade i gripe, ali i protiv koronavirusa.

U studiji provedenoj na životinjama sprej, koji se može koristiti i u kombinaciji s cjepivima, smanjio je broj virusa koji uzrokuju COVID-19 za čak 96 posto.

Ohrabrujuće brojke treba potvrditi i u kliničkom testiranju na ljudima koje bi, kako kažu iz Ena Respiratory, moglo započeti za manje od četiri mjeseca. Jedan od uvjeta za početak kliničkih testiranja jest dokazivanje da sprej nije štetan za ljude te dobivanje službenog odobrenja.

Slika nije dostupna Island već ima učinkovito oružje protiv koronavirusa? Testirali su svoj sprej za prehladu s enzimima bakalara i rezultati su zapanjujući

Slika nije dostupna Jesu li cjepiva protiv COVID-19 učinkovitija ako ih se inhalira: "Vrlo lako možemo imati pravo cjepivo, ali krivi način primjene"

Slika nije dostupna Veliko otkriće: Testiranja inhalatora pokazala čak 79 posto manji rizik od razvijanja teškog oblika bolesti

Podsjetimo, u već nekoliko navrata znanstvenici su isticali kako je možda najbolji način borbe protiv koronavirusa i bolesti COVID-19 cjepivo koje bi bilo administrirano direktno na sluznicu nosa u obliku spreja, kako bi moglo djelovati na virus na mjestu gdje on najčešće ulazi u tijelo.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti