Island već ima učinkovito oružje protiv koronavirusa? Testirali su svoj sprej za prehladu s enzimima bakalara i rezultati su zapanjujući

Islanđani možda imaju učinkovito oružje u borbi protiv novog koronavirusa, a nije riječ o novom, revolucionarnom cjepivu, već spreju za usta njihove domaće proizvodnje.

Branimir Vorša | 27.07.2020. / 10:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se većina razvijenih zemalja u svijetu žuri s razvojem učinkovitog cjepiva protiv novog koronavirusa i bolesti COVID-19, čini se da Island već ima vlastito rješenje koje ne dolazi u obliku cjepiva.

Sprej za usta PreCold, njihove domaće proizvodnje, pokazao se vrlo učinkovitim protiv novog koronavirusa, a njegova je posebnost u tome što koristi enzime bakalara u svojoj formuli.

Islandski RUV prenosi da se PreCold sprej za usta, koji je namijenjen za korištenje pri prvim simptomima prehlade i koji koristi enzime bakalara, pokazao toliko učinkovitim u testiranjima da je uspio neutralizirati čak 98,3 posto virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19.

Sprej nanosi zaštitni sloj na ždrijelu, gdje se virusi koji uzrokuju običnu prehladu obično nakupljaju i razmnožavaju. Enzimi bakalara koje taj sprej koristi oslabljuju viruse i onemogućuju ih u razmnožavanju do granice kod koje bi zaražena osoba razvila prehladu.

Taj se sprej nalazi na islandskom tržištu već pet godina te predstavlja rezultat desetljeća istraživanja, čija je originalna zamisao bila pronaći nove načine uporabe ostataka bakalara nakon tvorničke obrade.

Kao rezultat tih istraživanja, biotehnološka tvrtka Zymetech osnovana je 1999. godine i izbacila svoj prvi proizvod, kremu za njegu suhe i osjetljive kože.

Godine 2016. Zymetech se spojio sa švedskom istraživačkom tvrtkom Enzymatica. Navedena švedska tvrtka prodaje PreCold sprej, ali pod drugim nazivom, ColdZyme.

Učinkovitost tog spreja na COVID-19 testirana je u laboratorijima Microbac u SAD-u, a učinkovitost spreja odrazila se i na cijenu dionica Enzymatice, koja je skočila za 67 posto.

Ipak, ti obećavajući rezultati zasad su dobiveni samo u laboratorijskim uvjetima. Hoće li pokazati učinkovitost i kod ljudi, tek se treba utvrditi.

Gústa Guðmundsdóttir, suosnivačica Zymetecha, naglašava kako se ta tvrtka trenutačno ne želi ni usuditi poticati ljude na korištenje PreCold spreja, sve dok se zaista ne utvrdi njegova učinkovitost protiv novog koronavirusa.

Atlantski bakalar osnovni je proizvod islandske ribarske industrije i dio islandskog nacionalnog jelovnika.

Prema aktualnim podacima Sveučilišta Johns Hopkins, koje prati globalnu pandemiju novog koronavirusa i svakodnevno nekoliko puta nadopunjuje aktualne podatke za čitav svijet, Island je dosad zabilježio tek 1847 zaraženih i 10 preminulih od bolesti COVID-19 među svojih 360.000 stanovnika.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti