Američki liječnik izjednačio društvene medije s kutijom cigareta: "Nisu se pokazali sigurnima. Trebali bi imati oznaku upozorenja"

Murthy želi društvene mreže prisiliti da javno prijavljuju podatke o svom utjecaju na zdravlje te da ih dijele s neovisnim znanstvenicima.

Martina Čizmić | 17.06.2024. / 15:59

Pregledavanje društvenih mreža, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Sigurno su vam poznate one zastrašujuće fotografije koje na kutijama cigareta upozoravaju na potencijalne posljedice pušenja? Glavni američki liječnik, Vivek Murthy želi isti princip primijeniti i na društvene mreže.

Kako je napisao u kolumni za The New York Times, Murthy želi da američki Kongres predloži, a potom i usvojih zakon koji bi natjerao društvene platforme poput Mete, platforme X, TikToka i Snapa da objavljuju svojevrsnu digitalnu "oznaku upozorenja" kojima bi mlade korisnike upozorili na moguće negativne posljedice koje korištenje društvenih medija može imati na njihovo mentalno zdravlje.

Tinejdžeri na pametnim telefonima, ilustracija Još jedino istraživanje pokazalo devastirajući utjecaj ekrana i društvenih mreža na tinejdžerice

Kriza mentalnog zdravlja kod mladih je postala zdravstvena kriza, a društveni mediji su se pokazali kao važan čimbenik. Tinejdžeri koji provode više od tri sata dnevno na društvenim mrežama suočeni su s dvostruko većim rizikom za razvoj tjeskobe i depresije, piše Murthy.

No, to nije sve. Murthy želi društvene mreže prisiliti da javno prijavljuju podatke o svom utjecaju na zdravlje te da ih dijele s neovisnim znanstvenicima. Smatra da bi se tako povećala transparentnost.

Društveni mediji nisu se pokazali sigurnima, ističe Murthy te povlači paralelu s uvođenjem oznaka na duhanske proizvode koji su pomogli promijeniti ponašanje korisnika.

Prema njegovom prijedlogu, digitalna oznaka, ne bi zabranila aplikaciju ili platformu, ali bi ljudima signalizirala što njeno korištenje može izazvati te ih potaknuti da donesu informiranije odluke o njihovom korištenju.

Dani medijske pismenosti 2024 Djeca sve bolje razumiju medije, ali ih i sve više brine nasilje na internetu i utjecaj društvenih mreža

Kako bi u praksi funkcioniralo? Upozorenje bi se moglo pojaviti u obliku iskočnog prozora prilikom pristupanja platformi ili instalacije aplikacije.

Iako je Murthyjev prijedlog upravo to, prijedlog, činjenica je da su se društvene platforme našle na udaru brojnih regulatora upravo zbog svog utjecaja na djecu i mlade. Podsjetimo, EU je donijela Zakon o digitalnim tržištima kojim se predviđaju visoke kazne za one digitalne platforme koje se ne pridržavaju strogih pravila. I u SAD-u je doneseno nekoliko zakona o društvenim medijima koji bi trebali ograničiti pristup djeci sadržajima "koji izazivaju ovisnost" i "bolje zaštititi njihove osobne podatke".

Instagram EU kreće u borbu protiv ovisnosti o društvenim mrežama: Planira regulirati njihov dizajn?

Hoće li Murthyjev prijedlog i zaživjeti i u kom obliku, teško je reći. Ali jasno je da društvene platforme ne bi pristale na takve "digitalne oznake" bez borbe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti