Američki marinci na bojište će opremljeni "dronovima kamikazama"

Bolt je standardna konfiguracija namijenjena korištenju u operacijama nadzora te potrage i spašavanja, dok je Bolt-M opremljen za aktivne borbene misije.

Martina Čizmić | 28.10.2024. / 13:41

Dron Bolt-M (Foto: Anduril)

 Američka tvrtka koja razvija obrambenu tehnologiju, predstavila je novu obitelj bespilotnih letjelica pogonjenih umjetnom inteligencijom. Jedan od modela je opremljen, kako kažu, "smrtonosnom preciznom vatrenom moći".

Tvrtka Anduril ove je letjelice razvila za američke marince u sklopu programa modernizacije nazvanog "Force Design". Kako pojašnjavaju, radi se o "autonomnom zračnom vozilu s mogućnošću vertikalnog uzlijetanja i slijetanja kojim može upravljati i čovjek". Dotično vozilo dolazi u dvije verzije - Bolt i Bolt-M.

Bolt je standardna konfiguracija namijenjena korištenju u operacijama nadzora te potrage i spašavanja, dok je Bolt-M opremljen za aktivne borbene misije. Radi se zapravo o "dronu kamikazi" koji je opremljen kamerom za nadzor i eksplozivnim napravama, što mu omogućuje da identificira metu i odleti do nje prije aktivacije eksploziva.

Lattice OS (Foto: Anduril)

Kako ističu, Bolt-M je kompatibilan s različitim streljivima, a maksimalna mu je nosivost 1,4 kilograma. Operateri mogu mijenjati protupješačke i protumaterijalne bojeve glave na terenu na temelju zahtjeva misije.

Iz Andurila ističu kako je dron jednostavan za korištenje, a potrebno je svega pet minuta da bi ga se upogonilo. Može letjeti do 40 minuta i postići domet od 20 kilometara.

Za upravljanje dronom koristi se "taktička verzija" Andurilove softverske platforme Lattice, koju pokreće umjetna inteligencija. Kako ističu, to drastično smanjuje vrijeme obuke i stručnost potrebnu za upravljanje dronom. Softver također omogućuje praćenje objekta nakon ručnog isticanja na ekranu. Operater doslovno samo mora nacrtati okvir oko objekta i dron će ga pratiti. Također, moguće je unaprijed zadati rutu kojom će dron letjeti pomoću GPS koordinata, čime se smanjuje potreba za stalnom kontrolom i operaterom.

IVAS u američkoj vojsci Američki vojnici na bojište neće samo s naočalama za proširenu stvarnost, već i opremljeni - umjetnom inteligencijom

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti