Američki ministar poziva europske države da odustanu od digitalnog poreza

OECD želi dati vladama veće ovlasti u oporezivanju multinacionalnih korporacija. No SAD-u se to baš i ne sviđa.

Martina Čizmić | 05.12.2019. / 08:38

Euro (Foto: Getty Images)

Američki ministar financija Steven Mnuchin pozvao je sve države koje su to planirale da odustanu od najavljenog digitalnog poreza za koji Washington vjeruje da cilja na američke tehnološke tvrtke.

U pismu Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Mnuchin je u utorak naglasio američku zabrinutost zbog inicijative Francuske i drugih država da se oporezuju prihodi, a ne dobit digitalnih tvrtki.

OECD je u listopadu objavio svoj prijedlog izmjene prekograničnih poreznih pravila koja su posljednji put mijenjana 20-ih godina prošlog stoljeća.

Emanuel Macron i Mark Zuckerberg Žalopojka velikih kompanija: Francuski digitalni porez nije pravedan

Ta organizacija sa sjedištem u Parizu želi vladama dati veće ovlasti u oporezivanju multinacionalnih korporacija, uvesti minimalan porez za takve tvrtke te stvoriti okvir kojim bi se izbjegle manipulacije pri plaćanju poreza.

Mnuchin je u svom pismu ustvrdio kako bi izmjena obveznih pravila državnih oporezivanja tvrtki mogla utjecati na „dugogodišnje temelje međunarodnog poreznog sustava na koji se oslanjaju američki porezni obveznici“.

Rast velikih korporacija poput Googlea i Facebooka ugrozio je dosadašnji sustav jer im se omogućuje da legalno bilježe dobit u državama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih korisnika.

Francuska će tako uvesti tri posto poreza svim digitalnim kompanijama s prihodima većim od 750 milijuna eura, od čega je najmanje 25 milijuna eura ostvareno u Francuskoj.

Emmanuel Macron i Donald Trump Macronova pljuska Trumpu: Uveli digitalni porez kojim će velikim IT tvrtkama uzeti barem 500 milijuna eura godišnje

Američki predsjednik Donald Trump zbog toga je Parizu zaprijetio carinom od čak 100 posto na uvoz francuskih sireva, šampanjaca, torbica i ostalih francuskih proizvoda, ukupne vrijednosti 2,4 milijarde dolara.

SAD najavljuje sličan potez u slučaju Austrije, Italije i Turske, no zasad se ne govori i o Kanadi i Velikoj Britaniji.

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je izjavio da će ustrajati na takvom oporezivanju unatoč američkim prijetnjama Francuskoj.

Prema prijedlogu predstavljenom prošle godine, velike online kompanije od travnja 2020. godine očekuje obveza plaćanja poreza u iznosu dva posto od ukupnih prihoda ostvarenih u Britaniji.

Prema istraživanju časopisa Forbes, od deset najvećih tehnoloških korporacija na svijetu 2019. njih je osam bilo američko.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti