Američki snajperist i irački veteran na platformi X: "Bilo je velikih sigurnosnih propusta u sigurnosnom planu"

Je li doista bilo teških sigurnosnih propusta na Trumpovu skupu u Pennsylavniji morati će pokazati službena istraga američkih vlasti, no na društvenim mrežama već pljušte mišljenja da je upravo to bio slučaj.

Branimir Vorša | 14.07.2024. / 10:02

Pogled na udaljenost pucača od mjesta Trumpove pozornice na Google kartama
Pogled na udaljenost pucača od mjesta Trumpove pozornice na Google kartama (Foto: X/@Blake_Hall/Google Maps)

Nakon atentata na američkog predsjedničkog kandidata i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se dogodio na njegovu skupu u Pennsylvaniji i u kojem je Trumpu metak ozlijedio desno uho, na društvenim mrežama se javljaju i objave koje ukazuju na moguće teške sigurnosne propuste u organizaciji navedenog skupa.

U jednoj objavi na platformi X, korisnik te platforme Blake Hall, koji je ratni vojni veteran iz Iraka, tvrdi da je sigurnosnih propusta na Trumpovu skupu bilo, aludirajući na to da se situacija u kojoj napadač uopće može naoružan zaprijetiti Trumpu iz blizine, uopće ne bi niti smjela dogoditi.

Bio sam časnik za zapošljavanje snajperista u svom bataljunu i vodio sam stotine borbenih misija. Bilo je velikih sigurnosnih propusta u sigurnosnom planu koji su omogućili strijelcu da pogodi predsjednika Trumpa s oko 130 metara - lak pogodak, napisao je Hall u navedenoj objavi.

Musk: "vodstvo SS-a mora dati ostavku"

Tu je objavu podijelio na svojem profilu i šef platforme X, Elon Musk. Musk je u odvojenom odgovoru na drugu objavu korisnika, u kojoj je korisnik pitao kako je snajper s napunjenom puškom mogao dopuzati na najbliži krov predsjedničkom kandidatu, odgovorio oštrom kritikom upućenom američkim tajnim službama.

Ekstremna nekompetentnost ili je to bilo namjerno. U svakom slučaju, vodstvo SS-a (Secret service) mora dati ostavku, poručio je u odgovoru Musk.

Dosad je otkriveno da je napadač na Donalda Trumpa, 20-godišnji Thomas Matthew Crooks, registrirani je član republikanske stranke koji je ranije uplatio donaciju skupini povezanoj s demokratima. CNN je o njemu još uspio doznati da je 2022. godine završio srednju školu. Predsjednički izbori u studenom bili bi prvi na kojima bi Crooks imao zakonsko pravo glasovati.

Američki FBI je pucnjavu na skupu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u subotu navečer proglasio pokušajem atentata, a motiv za napad se još uvijek istražuje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti