Američki znanstvenici napravili alternativnu plastiku koja se ne proizvodi korištenjem sirove nafte

Koliko god pokušavali reciklirati plastiku, jednostavno ju je jeftinije ponovno proizvesti, a to rezultira nezamislivim količinama plastičnog otpada, koji se baca na odlagališta i koji zagađuje naše oceane. Ovisnost svijeta o plastici je užasavajuća, no znanstvenici sad možda napokon imaju pravo alternativno rješenje.

Branimir Vorša | 29.03.2023. / 15:12

Pribor za jelo od PECA plastike
Pribor za jelo od PECA plastike (Foto: Allison Christy/Boise State University)

Otkako je plastika u uporabi, stvoreno je više od 6 milijardi tona nerazgrađujućeg plastičnog otpada, koji se umjesto toga samo raspada u sve sitnije komadiće, dok je istovremeno samo manje 10 posto te plastike dosad reciklirano. Osim što je proizvodnja nove plastike nevjerojatno rasipna, ona koristi početne materijale dobivene iz fosilnih goriva koji zapravo moraju ostati u zemlji, ako želimo spriječiti daljnje klimatske promjene.

Plastične stijene u Brazilu - 2 Šokantno otkriće znanstvenika na udaljenom otoku: "Ovo je novo i zastrašujuće u isto vrijeme"

Novi pomak u rješavanju problema s plastikom?

Dvoje znanstvenika za materijale sa Sveučilišta Boise State u SAD-u, Allison Christy i Scott Phillips, u nadi da će napraviti pomak u smanjenju problema s plastikom, upravo su razvili novu vrstu plastike koja se, za razliku od postojeće plastike, ne proizvodi od sirove nafte i njenih derivata. Štoviše, mali laboratorijski eksperimenti koji repliciraju industrijske procese sugeriraju da bi se otprilike 93 posto regularne plastike moglo reciklirati u čiste početne materijale, čak i kada se plastika pomiješa s ostalim neprerađenim plastičnim otpadom, papirom i aluminijem.

Christy i Phillips u svojem istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Science Advances, opisuju izradu nove vrste plastike na bazi polietil cijanoakrilata ili PECA, koja se priprema od monomera koji se koristi za izradu super ljepila. Kao i svi plastični polimeri, novi proizvod nastaje kroz proces polimerizacije gdje se pojedinačne monomerne jedinice koje se ponavljaju spajaju u kemijskoj reakciji kako bi napravile jedan dugi lanac.

Slika nije dostupna Porazan podatak: U svjetskim oceanima pluta više od 171 milijun komada plastike

PECA umjesto polistirena

Christy i Phillips sugeriraju da bi, ako se proizvodi u industrijskim razmjerima, njihova nova PECA plastika koja se može reciklirati mogla zamijeniti polistirensku plastiku koja nije prihvaćena u većini programa recikliranja. Polistirenska plastika dolazi u nekoliko oblika: ekspandirani polistiren, također poznat kao stiropor, koji se koristi kao lagani materijal za pakiranje ili za izradu posuda za hranu za van; i termički oblikovan polistiren, koji se koristi za izradu jednokratnih tanjura, šalica i pribora za jelo.

Iako bi bilo sjajno zamijeniti ove proizvode alternativom koja se lako reciklira, polistiren čini samo 6 posto trenutnog plastičnog otpada, odnosno on je mali dio puno većeg problema. Christy i Phillips međutim smatraju da bi njihova nova PECA plastika s vremenom mogla ponuditi konkurentnu alternativu drugim oblicima plastike osim polistirena.

Zahvaljujući izvrsnim svojstvima materijala i lakoći recikliranja, PECA bi mogla biti korisna u drugim kontekstima osim jednostavne zamjene polistirena, što bi dodatno poboljšalo opseg u kojem bi se tok plastičnog otpada mogao reciklirati, piše dvoje autora u novom istraživanju.

Zagađenje plastikom, ilustracija Unatoč najavama o smanjenju, svijet i dalje proizvodi rekordne količine plastičnog otpada

Obećavajući eksperimenti, lakše recikliranje

Njihovi početni laboratorijski eksperimenti sugeriraju da nova PECA plastika ima usporediva svojstva s postojećom plastikom i stabilna je u vrućim i vlažnim okruženjima. Ta trajnost i otpornost na degradaciju ono je što inače čini plastiku tako svestranom, ali je isto tako i razlog zašto ju je teško ili nemoguće uništiti.

Kad je riječ o recikliranju, Christy i Phillips pokazali su kako se dugi polimerni lanci PECA plastike mogu termički 'razbiti' na temperaturama od 210 °C i rezultirajući monomeri destilirati u čisti proizvod za ponovnu upotrebu.

Recikliranje plastike doista je plemenita strategija, ali ono samo smanjuje buduće stvaranje plastičnog otpada ako, i samo ako, istiskuje primarnu proizvodnju plastike. No, za takvo što moraju postojati pravi sustavi kako bi se i potrošači uključili u to.

Mikroplastika, ilustracija Prvi put u Hrvatskoj istražuje se veza između mikroplastike i alergija kod djece

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti