Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti upozorava korisnike da što prije nadograde softver na Appleovim uređajima

Početkom tjedna Apple je objavio softversku nadogradnju za svoje uređaje s kojom, među inim, popravljaju propust koji su hakeri možda već iskoristili.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.02.2023. / 10:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Appleovi uređaji općenito se smatraju sigurnijim od konkurencije, no u današnje vrijeme jasno je kako potpuna sigurnost ne postoji i zato je uvijek potreban oprez prilikom korištenja telefona, tableta i računala. No čak i ako se strogo pridržavate svih pravila sigurnosti, niti to nije nikakva garancija da vam netko neće provaliti u vaš uređaj i dokopati se vaših stvari, prisluškivati vas i snimati.

iPhone 14 Pro Max Najskuplji model iPhonea prodaje se za 1100 dolara, a znate li koliko iznosi cijena njegovih komponenata?

Naime, ako hakeri i kibernetički kriminalci pronađu nekakav opasan propust u softveru uređaja, moći će ga iskoristiti i preuzeti kontrolu nad uređajima, bez da korisnik klikne na neki pogrešan link i slično.

Upravo takvi propusti pronađeni su u Appleovim uređajima, a o kako se ozbiljnoj situaciji radi, dovoljno govori činjenica da su na njih upozorili i iz američkog Ministarstva domovinske sigurnosti iz kojeg pozivaju sve korisnike na nadogradnju operativnog sustava.

Nakon što su ranjivosti otkrivene, Apple je početkom tjedna objavio nadograđene verzije operativnog sustava za iPhone i iPad, kao i preglednika internetskih stranica Safari za Macove te iz kompanije savjetuju korisnike da ih odmah nadograde.

Osim nekih klasičnih poboljšanja, posljednja nadogradnja donosi i patcheve za iznimno opasne sigurnosne propuste, od kojih se jedan odnosi na Webkit za Safari čijim bi iskorištavanjem hakeri mogli na telefonima “izvršiti proizvoljni kod” i možda preuzeti kontrolu na uređajima. Ono što je posebno zabrinjavajuće jest što iz Applea kažu kako su upoznati s potencijalnim aktivnim iskorištavanjem tog propusta.

Drugi propust odnosi se na kernel, odnosno jezgru operativnog sustava za telefone i iPad i njegovim iskorištavanjem također bi se na uređajima mogli izvršavati proizvoljni kodovi. Za ovaj propust iz Applea nisu spominjali aktivno iskorištavanje.

Apple iPad Pro Apple za sljedeću godinu priprema potpuno drukčiji iPad

Nije poznato koliko su dugo hakeri mogli iskorištavati ove propuste, odnosno kada su ih otkrili jer Apple o njima obavještava samo nakon što objave sigurnosnu nadogradnju. Ako ste korisnik Appleovih uređaja, što prije nadogradite softver na njima, a prije toga svakako backupirajte svoje podatke na iCloud.

Izvor: Daily Mail

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti