Amerikanci se pripremaju za novu katastrofu: CDC objavio savjete što učiniti "prije nego nas pogodi zombi apokalipsa"

Da ništa ne žele prepustiti slučaju pokazali su i izdavanjem niza brošura o tome što napraviti u slučaju zombi apokalipse - od onih kako se ponašati tijekom apokalipse, do onih namijenjenih učiteljima i roditeljima u kojima je objašnjeno kako apokalipsu objasniti djeci.

Martina Čizmić | 05.03.2021. / 16:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija koronavirusa, čini se, iznenadila je SAD. Situacija je izmaknula kontroli i broj zaraženih je strelovio rastao jer nije bilo konkretnih i sustavnih smjernica, pa su se građani okrenuli društvenim mrežama ne bi li pronašli više informacija. A svi znamo kako je to završilo.

Kako bi izbjegli da se takav scenarij ponovi i u budućnosti iz Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) odlučili su djelovati preventivno i objaviti smjernice za pripremu na sljedeću pandemiju.

Uz uobičajene savjete da u svakom trenutku u kući imaju vode, hrane i medicinskih potrepština za barem tri dana, dodatni izvor energije, ali i važne dokumente na lako dostupnom mjestu, CDC na posebnom dijelu svoje internetske stranice daje i, pomalo, neobične savjete.

Naime, uz klasične savjete što napraviti u slučaju katastrofe, CDC daje savjete i što napraviti u slučaju "zombi apokalipse".

Tako savjetuju da svi imaju u pripremi "paket za hitne situacije" u kojima se nalazi voda (3 litre po osobi po danu), hrana (nepokvarljiva hrana koju i inače jedete), lijekovi (kako oni na recept, tako i oni bez), alati (ljepljiva traka, baterije, nož i sl.), higijenske potrepštine (sapun, papirnati ručnici, varikina i sl), odjeća i prekrivači (barem jedan set odjeće za svakog člana obitelji, deke i slični prekrivači), važni dokumenti (kopije osobnih dokumenata, bankovnih kartica, medicinska dokumentacija i slilčno) te pribor za prvu pomoć (iako, ako vas ugrize zombi, flaster vam neće pomoći, ali vam može dobro doći da sanirate rane dok bježite od njih).

Ako se zombiji pojave na našim ulicama, CDC će provesti istragu kao i u slučaju bilo kakve druge pandemije. CDC će pružiti tehničku pomoć gradovima, državama ili međunarodnim partnerima koji se suočavaju s pandemijom zombija. Ta pomoć može uključivati konzultacije, laboratorijsko testiranje i analiza, upravljanje njegom pacijenata, praćenje kontakata i kontrolu infekcije, stoji na CDC-ovoj stranici.

Da ništa ne žele prepustiti slučaju pokazali su i izdavanjem niza brošura o tome što napraviti u slučaju zombi apokalipse - od onih kako se ponašati tijekom apokalipse, do onih namijenjenih učiteljima i roditeljima u kojima je objašnjeno kako apokalipsu objasniti djeci.

I iako je možda smiješno što tako jedna ozbiljna agencija piše o zombi apokalipsi, ideja je zapravo veoma dobra. Naime, CDC inače daje savjete o tome što i kako napraviti u slučaju katastrofe, no suhoparno napisani savjeti teško da će pronaći svoj put do običnih građana. Međutim, posteri sa zombijima, prijedlozi što i kako napraviti u slučaju susreta sa zombijem, ali i zanimljiv grafički roman, privući će pozornost i dati savjete, ali i zabaviti sve koji ih čitaju.

Zato, želite li se pripremiti na zombi apokalipsu (ili bilo koju drugu katastrofu), slobodno posjetite stranice CDC-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti