Analitičari upozoravaju na ponovna moguća kašnjenja isporuka računala

Trenutačno nema problema s isporukama komponenti i uređaja, no analitičari upozoravaju na takav potencijalan scenarij.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.12.2022. / 14:18

Novi MacBook (Foto: Afp)

Kinezi su se sve do nedavno držali zero-covid politike koja je uključivala konstantna zaključavanja i karantene, što više nisu mogli izdržati niti ljudi, niti je koristilo gospodarstvu. Također, utjecaj mjera osjetio se diljem svijeta jer zbog lockdowna dio proizvodnih pogona nije radio neko vrijeme, odnosno nisu radili punim pogonom, što je uzrokovalo nova kašnjenja i odgode isporuka naručene robe.

Foxconn Više od 20.000 zaposlenika napustilo tvornicu najvećeg Appleova dobavljača

Npr. zbog te situacije očekuje se kako bi Apple do kraja godine mogao isporučiti 6 milijuna manje iPhonea, što će utjecati na njihovu zaradu, a odrazilo se i na cijene dionice. Kako se takve situacije više ne bi događale, Kina je ipak ublažila mjere, no sada se suočavaju s novim problemom. Naime, ublažavanje mjera odrazit će se na širenje zaraze novog koronavirusa, što bi se ponovno moglo utjecati na usporavanje proizvodnje u kineskim tvornicama u kojima se proizvode i sastavljaju proizvodi i uređaji koje koristi cijeli svijet.

Prema DigiTimesu koji se pozivaju na podatke analitičara, u nekim kineskim tvornicama infekcije koronom već utječu na skoro polovicu zaposlenika. Iako je broj zaraženih manji, dio njih ne dolazi na posao zbog straha od zaraze, a situacija bi se mogla dodatno pogoršati nakon kineske nove godine 22. siječnja, kada mnogi kreću na praznike i putovanja.

Usporavanje rada u tvornicama, odnosno njihovo potencijalno privremeno zatvaranje ponajviše bi se moglo odraziti na nadolazeće modele osobnih računala koja koriste posljednje generacije procesora, naglašavaju na TechSpotu, tako da bi velike tehnološke kompanije mogle imati problema s nestašicama i odgoditi predstavljanje ili lansiranje novih proizvoda. Trenutačno problema s proizvodnjom i nestašica ipak nema.

Prosvjedi u tvornici iPhonea u Kini Zbog COVID-19 u Kini 6 milijuna ljudi ne smije na ulice, ali ta pravila ne odnose se na tvornicu iPhonea

Nakon svih problema i nesigurnosti koje su imali s tvornicama u Kini, sve veći broj kompanija traži alternative na drugim tržištima kako bi smanjili svoju ovisnost o Kini i njihovim tvornicama. Taj proces neće biti jednostavan, niti brz, no neke su ga kompanije već započele u manjem obujmu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti