Apple bi mogao isporučiti čak 6 milijuna iPhonea manje zbog lockdowna u kineskoj tvornici

Dodatni je problem što je zbog problema u Kini smanjena proizvodnja najpopularnijih modela iPhone 14 Pro i Pro Max.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.11.2022. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Širenje koronavirusa u velikoj Foxconnovoj tvornici u kineskom gradu Zhengzhouu, lockdown i potpuni kaos koji je nastao nakon toga i zbog kojeg su ljudi bježali iz tvornice i pješačili desetke kilometara negativno će se odraziti i na Apple i prodaju iPhonea. Na to su već upozorili iz američke kompanije te su najavili kašnjenja u isporukama novih modela telefona koji se proizvode u toj tvornici.

Apple iPhone 14 i Apple iPhone 14 Plus Apple objavio vijest koja bi mogla razočarati brojne kupce

Iz Applea, naravno, nisu govorili o konkretnim brojkama, no prema informacijama koje kruže mrežom, spominje se smanjenje isporuka od više milijuna iPhonea. Dok na Bloombergu spominju smanjenje od 3 milijuna, analitičar Bank of America Wamsi Mohan još je pesimističniji te kaže da bi Apple mogao isporučiti čak 6 milijuna iPhonea manje od planiranog. Prije posljednjeg zaključavanja analitičari ove banke predviđali su kako će isporuka iPhonea za posljednji ovogodišnji kvartal iznositi 84 milijuna komada, no sada su ta predviđanja smanjili na 78 milijuna.

No to nisu jedine loše vijesti za Apple. Naime, kašnjenje će ponajviše utjecati na modele iz serije iPhone Pro (pogotovo na model iPhone 14 Pro Max), koji su najpopularniji među korisnicima te koji imaju veću maržu. Naime, od lansiranja nove generacije iPhonea potražnja za jeftinijim modelima iPhone 14 i 14 Plus manja je od očekivane te iz Bank of Amerika tu situaciju nazivaju zabrinjavajućom.

Trenutačna iskorištenost resursa tvornice, za koju se smatra da je idealna kada se ta brojka kreće između 85 i 90 posto, iznosi samo oko 50 posto te se očekuje da bi do kraja ovog mjeseca trebala porasti na 70 posto, dok bi se tijekom prosinca trebala vratiti u normalu. No kako je riječ o Kini i njezinu zero-COVID pristupu pandemiji, ne treba isključiti mogućnost novih zaključavanja koja bi ponovno utjecala na rad tvornice i proizvodnju Appleovih telefona.

Foxconn Panika u Kini: Radnici preskaču ograde i bježe iz tvornice iPhonea kako bi izbjegli lockdown zbog širenja koronavirusa

Problemi s proizvodnjom iPhonea, gadgeta koji Appleu donosi najveće prihode, odrazili su se i na cijenu dionice kompanije, koja je u posljednjih pet dana u minusu oko 10 posto.

Izvor: Fortune

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti