Kineska politika suzbijanja covida dovodi pod znak pitanja isporuke iPhonea

Problemi s covidom Appleovog dobavljača Foxconna u tvornici u kineskom Zhengzhouu mogli bi smanjiti isporuke iPhonea u studenome i do 30 posto, upozorio je upućeni izvor.

Hina | 31.10.2022. / 12:08

Foxconn (Foto: AFP)

Foxconnova tvornica u Zhengzhouu sastavlja većinu iPhonea koji se isporučuju kupcima širom svijeta, iako ih američki div proizvodi i u Shenzenu na jugu Kine i u Indiji.

Pogon u Zhengzhouu zapošljava oko 200 tisuća radnika, a proteklih dana uzdrmalo ga je nezadovoljstvo radnika strogim mjerama suzbijanja covid-19.

Apple iPhone 14 i Apple iPhone 14 Plus Apple odustao od planiranog povećanja proizvodnje iPhonea zbog slabije potražnje od očekivane

Dana 19. listopada Foxconn je radnicima zabranio obroke u kantinama i naložio im da objeduju u spavaonicama, opovrgnuvši ujedno zastoje u proizvodnji.

Na upit Reutersa da komentira navode o problemima u proizvodnji, Foxconn je Reuters uputio na nedjeljnu izjavu u kojoj tvrdi da uspostavlja kontrolu nad situacijom i da će koordinirati rezervne proizvodne kapacitete s drugim tvornicama kako bi smanjio eventualne posljedice.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa da komentira probleme s Foxconnovom proizvodnjom u Zhengzhouu.

Izvor je istaknuo da ne želi biti imenovan jer informacija nije za javnost, dodavši da Foxconn radi na povećanju proizvodnje iPhonea u tvornici u Shenzhenu.

Problemi s proizvodnjom iskrsnuli su na vrhuncu sezone predblagdanske potražnje za elektronikom pred kraj godine koja znači skok prodaje za kompanije poput Applea.

Posljedice stroge kineske politike nulte tolerancije prema covidu očituju se i u padu aktivnosti u kineskoj industriji u listopadu, prema izvješću državnog zavoda za statistiku.

Slika nije dostupna Apple priprema uređaj sa savitljivim ekranom, ali ne iPhone

Indeks menadžera nabave (PMI) u kineskoj industriji se pao je u listopadu za 0,9 bodova u odnosu na rujan, na 49,2 boda, izvijestio je statistički ured.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.

Izvješće signalizira i slabljenje inozemne potražnje, koje se očitovalo u padu indeksa novih narudžbi, četvrti mjesec zaredom, navodi Reuters. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti