Apple odustao od planiranog povećanja proizvodnje iPhonea zbog slabije potražnje od očekivane

Čini se kako bi Apple u ovoj godini mogao isporučiti sličan broj pametnih telefona kao i 2021., dakle oko 90 milijuna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2022. / 08:29

Apple iPhone 14 i Apple iPhone 14 Plus (Foto: Apple)

Prije početka prodaje novih modela Appleovih iPhonea, mrežom su počele kružiti informacije o slabijoj potražnji od očekivane za modele iPhone 14 i 14 Plus, dok je potražnja za Pro modelima očekivana. Te su informacije objavili analitičari upoznati sa situacijom u kompaniji na temelju broja prednarudžbi, a ovaj tjedan one su potvrđene nakon što je Apple obavijestio svoje dobavljače da neće povećati proizvodnju iPhonea kako su ranije najavili.

Slika nije dostupna Apple za sljedeću godinu priprema iPhone 15 Ultra

Kompanija je planirala povećati proizvodnju za 6 milijuna komada u drugoj polovici godine, no od toga su ipak odustali te će, kao i 2021., proizvodnja za ovu godinu iznositi oko 90 milijuna komada. Nakon što su ove informacije proširile medijima, pala je cijena dionice kompanije, ali i cijena dionica nekih Appleovih partnera poput TSMC-a i Foxconna.

Pad potražnje ipak se ne odnosi na sve modele, već samo na modele iPhone 14 i 14 Plus. Što se modela iz serije Pro tiče, potražnja za njima je očekivana, što su ipak dobre vijesti za kompaniju jer je riječ o skupljim modelima.

Jedna od razloga pada potražnje jest i situacija u Kini te analitičari spominju kako je zbog gospodarskih problema u toj zemlji potražnja za Appleovim telefonima prvih dana od početka dostupnosti pala za više od 11 posto. Također, na potražnju za Applevim telefonima, ali i općeniti pad potražnje na globalnom tržištu smartphonea utječe i velika inflacija te strah od recesije.

App Store Loše vijesti za sve korisnike Appleovih uređaja: Najavljeno poskupljenje cijena u App Storeu

O situaciji u Appleu oglasio se putem Twittera najpoznatiji analitičar koji godinama prati kompaniju i čija su se predviđanja često pokazala preciznima Ming-Chi Kuo. On je prvo napisao kako ne očekuje ukupno povećanje proizvodnje telefona, da bi naknadno rekao kako će tvrtka prebaciti dio proizvodnje s običnih uređaja na modele iPhone Pro za kojima ipak vlada veća potražnja.

Izvor: GSM Arena


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti