Loše vijesti za sve korisnike Appleovih uređaja: Najavljeno poskupljenje cijena u App Storeu

Poskupljenje nije najavljeno za sva tržišta, no osjetit će ga sve zemlje eurozone tako da nije poznato hoće li se u Hrvatskoj cijene povećati odmah ili od početka sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2022. / 09:37

App Store (Foto: Afp)

Iako se uoči predstavljanja iPhonea govorilo kako će novi modeli iPhonea, barem oni iz serije Pro, vjerojatno biti skuplji, to se ipak nije dogodilo. Mnogi su analitičari ostali iznenađeni pa čak i šokirani takvom odlukom vrha kompanije, no za sve one koji namjeravaju kupiti iPhone 14, to su svakako dobre vijesti. No za dio vlasnika uređaja kompanije iz Cupertina sada stižu loše vijesti - poskupljenja.

Slika nije dostupna Appleov plan za dodatno povećanje prihoda: Korisnicima iPhonea prikazivat će se još više oglasa

Više cijene ne odnose se na hardver, već na aplikacije i servise, a ovo bi poskupljenje vjerojatno trebali osjetiti i hrvatski korisnici. Naime, više cijene aplikacija i pretplata osjetit će korisnici u zemljama poput Japana, Južne Koreje, Egipta i drugih te sve države u eurozoni, odnosno u državama u kojima je euro primarna valuta, kao i neke europske države koje imaju vlastite valute. Povećanje cijena stupa na snagu od 5. listopada.

Hrvatska se u službenoj objavi ne spominje tako da nije poznato hoće li se cijene u Lijepoj Našoj povećati odmah ili s uvođenjem eura nekoliko mjeseci nakon toga.

Prilikom objave ove informacije, iz Applea nisu objavili detalje o razlozima povećanja cijena, no na stranici 9to5 Mac vjeruju kako razlog vjerojatno leži u padu vrijednosti lokalnih valuta u odnosu na dolar.

Nakon 5. listopada, dakle, očekujemo poskupljenja aplikacija u App Storeu i kupovine unutar aplikacija, kao i povećanje cijena samoobnavljajućih pretplata. Za područje eurozone aplikacije koje sada stoje 0,99 eura stajat će 1,19 eura, dok će aplikacije koje se danas mogu kupiti za 9,99 eura poskupjeti na 11,99 eura.

Slika nije dostupna Apple se pohvalio: Programeri aplikacija u App Storeu zaradili više od 260 milijardi dolara od 2008. do kraja 2021.

Iz Applea ipak naglašavaju kako developeri, ako to žele, mogu zadržati iste cijene pretplate za postojeće pretplatnike.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti