Službeni početak prodaje tri nova modela Appleovih telefona počinje sutra, no ovi se uređaji još od prošlog tjedna mogu prednaručiti. Tradicionalno potražnja za novim generacijama iPhonea uvijek je bila velika, a ove će godine u posebnom fokusu biti model iPhone 14 Plus. Riječ je o većoj verziji klasičnog iPhonea i uređaju koji je zamijenio iPhone mini te od kojeg u Appleu imaju velika očekivanja.

Apple iPhone 14 Pro i Apple iPhone 14 Max Satelitska komunikacija, Dynamic Island, prepoznavanje sudara: Novi modeli iPhonea donose pregršt noviteta

No ako ćemo suditi prema prvim informacijama o prednarudžbama, čini se kako bi Apple ta očekivanja trebao smanjiti. Službeno nema nikakvih informacija o prednarudžbama, no zato je poznati analitičar Ming-Chi Kuo na svom blogu na platformi Medium napisao kako prve informacije o prednarudžbama iPhonea 14 i 14 Plus upućuju na slabiju potražnju od one koje su očekivali u kompaniji.

Među inim, Kuo je uzeo u obzir i podatke o dostupnosti i vremenu isporuke novih modela telefona. Ti podaci ukazuju na slabije prednarudžbe u odnosu na iPhone 13 mini te da je procijenjeno vrijeme isporuke iPhonea 14 i 14 Plus kraće u odnosu na prošlogodišnje modele. Također, na dan prodaje očekuje se da će oba ova modela biti dostupna u trgovinama i moći će se kupiti bez čekanja. Appleova strategija segmentacije novih modela, komentirao je Kuo na blogu, za sada se pokazuje kao neuspjeh.

Naglasio je da, ako se potražnja ne poveća, možemo očekivati smanjenje prodajnih prognoza za ova dva telefona tijekom studenog, što će, naravno, utjecati i na planirani rast prihoda.

Apple iPhone 14 i Apple iPhone 14 Plus “Potpuno novi način kupovine iPhonea”: Apple bi do kraja godine mogao predstaviti pretplatnički servis za telefone

Dok s potražnjom za običnim, odnosno jeftinijim modelima iPhonea Apple baš ne može biti zadovoljan, situacija je drukčija s Pro modelima. Naime, Kuo kaže kako je potražnja za iPhoneom 14 Pro Maxom i 14 Pro “dobra” i “neutralna”, što znači da je u skladu s očekivanjima u kompaniji te da više ljubitelja Applea traži skuplje Pro modele u odnosu na jeftinije uređaje.

Ono što svakako treba naglasiti vezano uz početak prodaje novih telefona jest da se neće svi pojaviti u prodaji u isto vrijeme - dok će se iPhone 14 i dva modela 14 Pro u prodaji pojaviti sutra, model iPhone 14 Plus moći će se kupiti od 7. listopada pa ne treba isključiti mogućnost da će potražnja za njim do tada porasti.

Izvor: Business Insider

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju