Analitičari zapanjeni: Zabilježeno rekordno krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji

Analitičare je iznenadilo što je rekordna količina zabilježena u mjesecu kad je u Amazoniji kišna sezona, što inače otežava posao drvosječama.

Hina | 07.05.2022. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji poraslo je na rekordne razine za mjesec travanj, pošto je gotovo udvostručena površina iskrčene šume u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazali su preliminarni vladini podaci u petak.

U prvih 29 dana travnja, krčenje šuma u regiji iznosilo je 1012,5 četvornih kilometara, prema podacima nacionalne agencije za svemirska istraživanja Inpe.

Slika nije dostupna Uznemirujuće vijesti iz Amazonije: Više od 10.000 vrsta biljaka i životinja prijeti uzimiranje

Travanj je treći ovogodišnji mjesečni rekord, nakon što su novi maksimumi zabilježeni i u siječnju i veljači.

Uništenje brazilske Amazonije u prva četiri mjeseca ove godine također je doseglo rekord od 1.954 četvornih kilometara, što je povećanje od 69 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Krčenje šuma u Amazoniji poraslo je otkako je desničarski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine i oslabio zaštitu okoliša. Bolsonaro tvrdi da će više poljoprivrede i rudarstva u Amazoniji smanjiti siromaštvo u regiji.

Uzrok ovog rekorda ima ime i prezime: Jair Messias Bolsonaro, rekao je Marcio Astrini, voditelj brazilske klimatske grupe Climate Observatory.

Brazilska ministarstva okoliša i pravosuđa u zajedničkom su priopćenju navela da vlada ulaže velike napore u borbi protiv ekoloških zločina te da policija i tijela za zaštitu okoliša surađuju u operaciji borbe protiv krčenja šuma u pet amazonskih država.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Klimatske promjene izbrisat će Amazonsku prašumu s lica Zemlje do 2064.

Iako je krčenje šuma već u porastu, Climate Observatory je rekao da su njegovi analitičari zapanjeni tako visokim očitanjima u travnju, što je dio kišne sezone kada je drvosječama teže pristupiti blatnjavoj šumi.

Očuvanje Amazonije ključno je za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promjena zbog ogromne količine ugljičnog dioksida koji prašuma apsorbira.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti