Android krade vaše podatke

Istraživanja u Intelovim labaratorijima na Duke University-u pokazala su kako 50% Android aplikacija prosljeđuje vaše podatke agencijama za oglašavanje. Pomoću aplikacije TaintDroid koju je razvio Intel moguće je doznati šalju li aplikacije podatke poput vašeg broja telefona, lokaciju i broj SIM-a na server.

Zimo Zimo Zimo | 01.10.2010. / 16:10

Android krade vaše podatke

Istraživanja u Intelovim labaratorijima na Duke University-u, pokazala su kako 50% Android aplikacija prosljeđuje vaše podatke agencijama za oglašavanje. Pomoću aplikacije TaintDroid koju je razvio Intel moguće je doznati šalju li aplikacije podatke poput vašeg broja telefona, lokaciju i broj SIM-a na server.

Od 30 ispitanih aplikacija s TaintDroid-om, na 15 ih je pronađeno kako šalju podatke na oglašivačke servere bez da su korisnici upućeni u to. Za ovo testiranje nisu korištene bilo kakve aplikacije, već 30 najpopularnijih u 22 kategorije koje zahtjevaju pristup internetu, lokacijama, kameri ili audio podacima.

Googleov predstavnik izjavio je na to kako u svim računalnim uređajima, bilo stolnim ili mobilnim, korisnici nužno povjere barem neke privatne informacije programerima aplikacija. Uz to dodao je kako Android radi na tome kako bi informirali korisnike o povjeravanju podataka, te kako bi oni sami mogli ograničiti količinu podataka koje žele povjeriti aplikacijama.

Naravno ovakve stvari ne dopuštaju korisnicima veliki izbor, stoga dokle se ne postave novi sigurnosni standardi, Andorid aplikacije će i dalje slati vaše podatke.

Photo via [Digitaltrends, Lockergnome]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti