Aplikacija CityX dostupna je u više od 20 hrvatskih gradova, a najavljeno je širenje i na europsko tržište

Namijenjena je građanima, turistima, studentima i digitalnim nomadima koja okuplja široki spektar lokalnih, poslovnih i društvenih aktivnosti u gradu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2022. / 06:26

CityX (Foto: CityX Apps)

Hrvatski startup CityX Apps najavio je širenje na europska tržišta sa svojom mobilnom aplikacijom namijenjenom pametnim gradovima. Njihova aplikacija CityX već je neko vrijeme dostupna u Hrvatskoj i to u više od dvadeset gradova, dok bi se ta brojka do kraja ove godine trebala povećati na 40 gradova, uključujući i neke gradove izvan granica Lijepe Naše.

Slika nije dostupna U Svetoj Nedelji pokrenut projekt primjene naprednih Smart City i IoT rješenja na infrastrukturi javne rasvjete

Besplatna mobilna aplikacija namijenjena je građanima, ali i studentima turistima te digitalnim nomadima, a okuplja širok spektar lokalnih, poslovnih i društvenih aktivnosti. Cilj je u lokalnim sredinama povećati kvalitetu te stil i navike života, što ovaj startup pokušava napraviti digitalnom transformacijom dnevnih rutina putem mobilne aplikacije.

Unutar CityX-a omogućen je pregled aktivnosti u svakom gradu, dok je putem informativnih servisa omogućen pristup informacijama iz raznih područja poput edukacije i obrazovanja, kulturnih ustanova, sporta i rekreacije itd. U aplikaciju su uključene i lokalne tvrtke koje putem aplikacije mogu predstaviti svoju ponudu čime će im se olakšati poslovanje i omogućiti rast broja korisnika njihovih usluga.

CityX (Foto: CityX Apps)

Iz CityX Appsa kažu da gradove možemo nazvati pametnima kada su njihove usluge, ali i ustanove poboljšane primjenom digitalnih tehnologija i rješenja iz segmenta mobilnosti, urbanog planiranja, komunikacije, proizvodnje, opskrbe energijom te upravljanja koje zajedno doprinose povećanju kvalitete života.

Kao primjer takve povećanje kvalitete života jest mogućnost da korisnici (što se mora prvo dogovoriti s lokalnim vlastima) putem aplikacije prijavljuju kvarove, plaćaju komunalne naknade itd.

Slika nije dostupna My Smart City: Otporne tvrtke i u krizi su fokusirane na prioritete i donose brze, ali promišljene odluke

S razlogom imamo velike ambicije i planove u narednom razdoblju iznimnih tranzicijskih izazova jer su, kako se pokazalo, izazovna vremena uvijek stvarala jake kompanije. A iako smo na početku puta, naša vizija budućnosti tvrtke je jasna - zauzimanje vodeće pozicije na području EU u domeni aplikativnih smart city rješenja, najavio je planove svoje kompanije njen osnivač Tomislav Krnić koji je u CityX Appsu okupio mali broj veliki entuzijasta koji su spremni raditi na rješenjima koja će stanovnicima gradova olakšati svakodnevne živote.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti