Aplikacija samo za odabrane daje novo značenje izrazu "svajpaj desno"

Platforma svoje korisnike naziva "čuvarima i braniteljima našeg civilizacijskog bogatstva", a sebe svojom "velikom obitelji".

Martina Čizmić | 19.06.2023. / 11:37

Aplikacija za pronalazak srodne duše, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Pronalaženje ljubavnog i životno partnera na internetu ili putem mobilne aplikacije, više nije ništa neobično. Milijuni ljudi diljem svijeta pokušavaju, što je više moguće, olakšati taj dio svog života. "Svajpanje" desno ili lijevo postalo je uobičajen način potrage za potencijalnim partnerom.

Stoga ne iznenađuje da se pojavljuju i "specijalizirane" aplikacije koje ciljaju na točno određene grupe ljudi. Jedna takva pojavila se u Francuskoj, a cilj joj je povezati osobe koje su politički desno orijentirane.

Ljubav na internetu, ilustracija Ne znate flertovati? Umjetna inteligencija odradit će sve i samo vas obavijestiti kad i gdje vam je dogovorila spoj

Aplikacija "Droite au Coeur" (u prijevodu Ravno u srce) prva je francuska platvorma za upoznavanje desničara, domoljuba koji žele zaštititi "tradicionalni francuski identitet". Iza platforme stoje Stéphanie i Yohan Pawer, ultradesničarski influenceri koji "promiču zapadne vrijednosti".

 

 

Kako piše na web stranici platforme (a sad je dostupna i mobilna aplikacija), obrazovanje, kultura i vjera, glavne su vrijednosti koje promiču. Platforma svoje korisnike naziva "čuvarima i braniteljima našeg civilizacijskog bogatstva", a sebe svojom "velikom obitelji".

Svi oni koji se želje priključiti i pronaći "desnu srodnu dušu", moraju prilikom ispunjavanja profila otkriti svoju etničku pripadnost, obiteljsku situaciju i vjeru, ali i političke interese. Pita ih se koliko im je vjera važna te žele li imati djecu.

Iako platforma, službeno, nije povezana ni sa jednom političkom strankom, nije mogla promaknuti političarima. Desno orijentirani političari promovirali su ju u svojim objavama na internetu, kao i tijekom kampanje za posljednje parlamentarne izbore.

Slika nije dostupna Tražite srodnu dušu? Od danas vam u tome može pomoći i Facebook Dating

I dok su oni koji su se priključili oduševljeni, jer napokon imaju mjesto gdje mogu potražiti ljude istih uvjerenja, drugi baš i nisu toliko oduševljeni.

Cécile Simmons, istraživačica na Institutu za strateški dijalog (ISD), za Euronews je istaknula kako je ova plaforma zabinjavajući znak da desnica postaje sve više ideološki motivirana, a krajnja desnica dodatno jača.

Krajnja desnica usvaja nove alate i stvara nove prostore za širenje svojih ideja i povezivanje s novim regrutima, upozorava Simmons.

Iako je aplikacija otvorena za sve, jasno je da se to svi odnosi na "domoljube", "tradicionaliste" i "konzervativce".

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti