Aplikacija Vodostaji - Neka vas pametni telefon upozori na poplavu

Aplikacija Vodostaji na jednom mjestu okuplja podatke s oko 500 mjernih postaja diljem Hrvatske i pokazuje stanje u stvarnom vremenu.

Martina Čizmić | 02.03.2018. / 18:25

Aplikacija Vodostaji (Foto: Perpetuum) (Foto: Perpetuum)

Velike količine snijega koje su u samo nekoliko dana zatrpale kontinentalni dio Hrvatske, stvorile su probleme u prometu i svakodnevnom životu. I dok djeca uživaju u igri na snijegu, odrasli s oprezom promatraju gomile snijega.

Naime, najavljeno zatopljenje moglo bi prouzročiti naglo topljenje velike količine snijega, podizanje razine vodotoka i izazvati poplavu. Pojedini gradovi i mjesta već poduzimaju određene mjere za obranu od poplave, a hoće li trebati upozoriti i stanovništvo na opasnost od poplave ovisi, ponajprije, o visini vodostaja.

Hrvatske vode već godinama prikupljaju podatke o visini vodostaja s gotovo 500 mjernih postaja diljem Hrvatske, ali i razmjenjuju podatke s drugim državama koje su u blizini i objavljuju te podatke na svojim internetskim stranicama.

No, u posljednje se vrijeme pojavila potreba da se ti podaci objedine u mobilnu aplikaciju koja bi bila dostupna svima i omogućila korisnicima da u stvarnom vremenu na zaslonu svog pametnog telefona vide visinu vodostaja.

Vodostaji na dlanu

Mobilnu aplikaciju razvili smo s namjerom da građani dobiju pravovremene informacije o vodostajima i odgovarajućem stupnju upozorenja za obranu od poplava na lokaciji/području kojem se nalaze ili bilo kojem drugom području u Republici Hrvatskoj, istaknula je Kristina Buljubašić, voditeljica Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda.

Aplikacija Vodostaji (Foto: Perpetuum) (Foto: Perpetuum)

Osim podataka o vodostajima mogu se primati i obavijesti o stanjima i mjerama koje se provode te sve ostale važne obavijesti Hrvatskih voda, dodaje Buljubašić.

Upravo bi te obavijesti o stanjima i mjerama koje se provode, kao i važne obavijesti koje šalju Hrvatske vode, najveća su vrijednost ove aplikacije.

Jer korisnici mogu odabrati pojedinu mjernu postaju i u stvarnom vremenu vidjeti koliki je vodostaj, odnosno pratiti kako on raste. Također, mogu podesiti i primanje obavijesti pa će ih aplikacija automatski obavijestiti ako dođe do promjene u visini vodostaja odnosno ako se proglase mjere obrane od poplave. Naravno, za obavijesti i podatke o vodostajima u stvarnom vremenu, potrebna je internetska veza.

Aplikacija Vodostaji (Foto: Perpetuum) (Foto: Perpetuum)

Za samu izradu aplikacije pobrinula se zagrebačka tvrtka Perpetuum, koja je aplikaciju napravila u React Native platformi (koju je razvio Facebook), a koju su za izradu svojih aplikacija koristili i Facebook, AirBnB, Tesla i Skype.

Aplikacija je besplatna za sve, a moguće ju je preuzeti za Android odnosno iPhone. Oni koji nemaju pametni telefon, razinu vodostaja mogu provjeriti i na internetskoj stranici vodostaji.voda.hr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti