Aplikacija za praćenje zaraženih kontakata je super ideja, ali što s onim grupama koje nemaju pametni telefon?

Nosivi uređaj mogao bi pratiti zaražene kontakte, baš kao i aplikacija na pametnom telefonu.

Martina Čizmić | 20.08.2020. / 15:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve više zemalja diljem svijeta uvodi vlastite aplikacije za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom. Neke su ih same izrađivale, druge su se oslanjale na tehnologiju koju su osmislili Google i Apple, no svima je jedno zajedničko - za korištenje je potreban pametni telefon.

Ministar zdravstva Vili Beroš Predstavljena aplikacija za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom. Beroš: "Dobrovoljna je i transparentna"

I iako u svijetu postoje milijarde korisnika pametnih telefona, još uvijek postoje i oni koji ne kroiste pametne telefone ili su njihovi pametni telefoni toliko zastarjeli da ne podržavaju novu tehnologiju praćenja. Ti su građani u potpunosti zaboravljeni. Ili možda nisu?

Naime, Bluetooth Special Interest Group (SIG), globalna zajednica koja okuplja više od 36 tisuća tvrtki koje razvijaju zajedničke tehničke standarde i Bluetooth tehnologiju, odlučila je napraviti nosivi uređaj koji bi pratio izloženost koronavirusu, a koji bi također koristio Bluetooth tehnologiju.

Više od 130 tvrtki razvija sandardiziranu metodu kojom bi se osigurala privatnost i sigurnost baš kao i kod korištenja aplikacije na pametnom telefonu.

Inicijalni dizajn uređaja podsjeća na pametni sat ili pametni narukvicu, a trebao bi funkcionirati poput aplikacije za praćenje kontakata - odnosno bilježiti Bluetooth kontakte koji su u njegovoj blizini.

Nosivi uređaj mogao bi se spojiti s pametnim telefonom, pa bi tako roditelji mogli znati jesu li njihova djeca ugrožena bez da im daju pametni telefon. Glavna mu je prednost što ne mora cijelo vrijeme biti u blizini glavnog pametnog telefona, već će informacije o kontaktima prebaciti u trenutku kad to bude moguće.

Ideja je već dobila podršku i velikih tehnoloških divova poput Applea, Googlea i Intela, pa nije isključeno da bi se i oni mogli uključiti u proizvodnju ovakvog uređaja. Ono što posebno veseli je činjenica da bi se uređaj na tržištu mogao naći već za nekoliko mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti