Sve više zemalja diljem svijeta uvodi vlastite aplikacije za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom. Neke su ih same izrađivale, druge su se oslanjale na tehnologiju koju su osmislili Google i Apple, no svima je jedno zajedničko - za korištenje je potreban pametni telefon.

Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić Predstavljena aplikacija za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom. Beroš: "Dobrovoljna je i transparentna"

I iako u svijetu postoje milijarde korisnika pametnih telefona, još uvijek postoje i oni koji ne kroiste pametne telefone ili su njihovi pametni telefoni toliko zastarjeli da ne podržavaju novu tehnologiju praćenja. Ti su građani u potpunosti zaboravljeni. Ili možda nisu?

Naime, Bluetooth Special Interest Group (SIG), globalna zajednica koja okuplja više od 36 tisuća tvrtki koje razvijaju zajedničke tehničke standarde i Bluetooth tehnologiju, odlučila je napraviti nosivi uređaj koji bi pratio izloženost koronavirusu, a koji bi također koristio Bluetooth tehnologiju.

Više od 130 tvrtki razvija sandardiziranu metodu kojom bi se osigurala privatnost i sigurnost baš kao i kod korištenja aplikacije na pametnom telefonu.

Inicijalni dizajn uređaja podsjeća na pametni sat ili pametni narukvicu, a trebao bi funkcionirati poput aplikacije za praćenje kontakata - odnosno bilježiti Bluetooth kontakte koji su u njegovoj blizini.

Nosivi uređaj mogao bi se spojiti s pametnim telefonom, pa bi tako roditelji mogli znati jesu li njihova djeca ugrožena bez da im daju pametni telefon. Glavna mu je prednost što ne mora cijelo vrijeme biti u blizini glavnog pametnog telefona, već će informacije o kontaktima prebaciti u trenutku kad to bude moguće.

Ideja je već dobila podršku i velikih tehnoloških divova poput Applea, Googlea i Intela, pa nije isključeno da bi se i oni mogli uključiti u proizvodnju ovakvog uređaja. Ono što posebno veseli je činjenica da bi se uređaj na tržištu mogao naći već za nekoliko mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju