Apple je postao prva kompanija čija tržišna vrijednost nadmašuje 700 milijardi dolara

Možda je to teško shvatiti, no Apple je upravo dosegao tržišnu vrijednost veću od 700 milijardi dolara, brojke koje su mu donijele povijesnu titulu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 11.02.2015. / 09:37

Apple je postao prva kompanija čija tržišna vrijednost nadmašuje 700 milijardi dolara

Možda je to teško shvatiti, no Apple je upravo dosegao tržišnu vrijednost veću od 700 milijardi dolara, brojke koje su mu donijele povijesnu titulu.

Kao usporedbu, Apple je prošlo tromjesečje dosegao korporativni rekord s zaradom od 18 milijardi dolara, 37% više nego godinu ranije, te skoro dvije milijarde više od dosadašnjeg rekorda iz 2011. godine koji je držala tvrtka Gazprom.

Više od 60% prihoda Appleu dolazi od prodaje iPhonea, a u prilog tome ide i širenje na tržište u Kini koje je u posljednjih pet godina naraslo s milijardu na 38 milijardi dolara prihoda. Što će s tolikom količinom novaca u banci, veće zalihe nego što to ima Švicarska čiji BDP godišnje iznosi 685 milijardi dolara, Tim Cook ističe kako će dio vratiti dioničarima, te ostatak i dalje ulagati u istraživanje i razvoj.

No, Apple su smiješi još svjetlija budućnost. Mnogi prognoziraju kako će kompanija ubrzo doseći vrijednost od bilijun dolara, te bi time bila i prva kompanija s takvom astronomskom tržišnom vrijednošću. Ako pogledamo spektar proizvoda koje kompanija nudi, uviđamo na nove poslovne prilike. “iOS se nalazi svugdje oko vas, u džepu, automobilu, na ruci, u domu..”, dodaje Cook. Apple Watch na tržište izlazi krajem travnja, a ta kategorija mogla bi donijeti nove profite kompaniji koja je ujedno i jedna od rijetkih koja objedinjuje softver, hardver i usluge.

Apple Pay je također jedna od svijetlih točaka kompanija, te već imaju potpisan ugovor s 2500 banaka, a njihove usluge počeli su koristiti gotovo svi, od malih trgovina, preko avio kompanija. Nadalje, tu je i rastuće tržište računala, te trgovine aplikacijama, glazbom i općenito digitalnim sadržajem.

Apple ima najbolju poziciju na tržištu ikad, i uz pregršt novaca u banci, talentiranim ljudima i dobrom vizijom, teško da može pogriješiti u sljedećih 10-ak godina.

Voljeli ga ili mrzili, Apple je napravio nešto što niti jednoj kompaniji do sada nije pošlo za rukom. Imaju ogroman dio mobilnog tržišta, lojalne kupce, brand, novac, prepoznatljivost, kvalitetu i očito dobre ideje za budućnost.

Zadnje vrijeme kompanija prijeti proizvođačima dodataka za iPhone da će im zabraniti proizvodnju istih jer radi njih u javnost cure podaci vezano uz nove, još neobjavljene uređaje. Spomenimo na kraju i da se Apple u potpunosti prebacuje na obnovljive izvore energije, pa tako ulažu 850 milijuna dolara u farmu solarnih ćelija koje će dati dovoljno energije za novi kampus koji će “udomiti” 12.000 zaposlenika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti