Apple je u tri mjeseca ostvario veći profit nego Amazon od osnivanja kompanije

Zvuči nestvarno, ali je istinito – od osnivanja kompanije do danas Amazon je ostvario profit manji od 10 milijardi dolara, dok je Apple samo u posljednjem kvartalu ostvario profit od 13,8 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2018. / 12:20

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Apple, Amazon i Google trenutno se nalaze u utrci za bilijun dolara, odnosno ove kompanije imaju najveću šansu doseći tržišnu vrijednost kakvu još nitko nikada nije ostvario i probiti brojku od bilijun dolara. Apple se opasno približio ovoj brojci (trenutačna je tržišna vrijednost iznad 960 milijardi dolara) i malo mu nedostaje do bilijuna, Amazon je trenutno na 780 milijardi, malo ispred Googlea.

Ako uzmemo u obzir kako su Apple i Amazon trenutno dvije najvrjednije kompanije na svijetu, nevjerojatnom nam se čini informacija koja je jučer objavljena na NBC-ju o profitu koje su ostvarile te kompanije. Apple iz kvartala u kvartal ostvaruje milijarde dolara profita – tijekom fiskalne 2017. godine ostvarili su skoro 50 milijardi dolara profita, dok su tijekom prva tri mjeseca ove godine ostvarili profit od 13,8 milijardi dolara.

Amazonovi prihodi i profit (Foto: FactSet/Recode) (Foto: FactSet/Recode)

Ovo su fantastične brojke koje mame osmijeh na lice investitorima kompanije, no još je zanimljivije vidjeti brojke i profit koji je ostvario Amazon. Naime, Amazon je dugo vremena bio gubitaš koji je, unatoč velikim prihodima, kvartale završavao u crvenom. Situacija se popravila u posljednje vrijeme te je u prva tri mjeseca ove godine ostvaren profit od 1,6 milijardi dolara, a iako bismo pomislili kako je kompanija koju je osnovao najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos do sada ostvarila desetke milijardi dolara profita, na CNBC-ju kažu kako od osnivanja Amazona do danas još nisu probili granicu od 10 milijardi dolara profita.

Ukupan do sada ostvareni profit iznosi "samo" oko 9,6 milijardi dolara – dakle, Apple u samo jednom kvartalu ostvari profit veći nego što je Amazon, druga najveća kompanija na svijetu, ostvario od početka svog poslovanja.

Ove brojke dovoljno govore o dominaciji Applea i nestvarnim ciframa koje zarađuju ponajviše na krilima prodaje svojih telefona. Što se Amazona tiče, u posljednje vrijeme bilježe veliki porast zarade te se takav nastavak pozitivnog poslovanja i ostvarivanje rekordnih profita očekuje i u budućnosti.

Govoreći o investiranju u Amazon ili u Apple, nedavno je Warren Buffet samo jednom riječju opisao razliku između ulaganja u Apple i Amazon – profit.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti